Så kan världen få mer vaccin

Var är vaccinet?

Frustrationen är stor i världen över bristen på coronavaccin.

Lösningen är inte att skrota läkemedelsbolagens patent. Det finns andra vägar. De rika länderna har egoistiska skäl att betala för de fattigas vaccin.

Vad världen behöver nu är massor av vaccin. Snabbt.

Att alla människor på jordklotet erbjuds vaccin är inte bara en rättvisefråga. Det är dessutom nödvändigt. Bara när en stor del av världens befolkning är vaccinerad når vi flockimmunitet. Det läge då viruset får svårt att överleva och sprida sig.

På rekordtid har det forskats fram minst ett halvdussin vacciner som visat sig mycket effektiva mot covid-19. Problemet är att produktionskapaciteten är för låg. Det finns inte tillräckligt med vaccinfabriker.

I den bristsituationen är det de rika länderna som lagt beslag på en stor del av det vaccin som finns. 130 länder har hittills inte fått en enda dos vaccin, enligt WHO.

Nu vill länder som Sydafrika och Indien ändra på det genom att få Världshandelsorganisationen WTO att upphäva läkemedelsbolagens patent för vaccinen så att de kan tillverkas av företag var som helst.

Det kan ju låta bra på pappret men i verkligheten är det behäftat med stora risker.
Att vi på rekordtid fått fram vaccin mot covid-19 beror till stor del på att läkemedelsbolag under lång tid satsat mycket pengar för att forska fram ny teknik som bland annat gör att vacciner lätt kan modifieras när viruset muterar.

Det har man gjort i hopp om framtida vinster. Om spelreglerna ändras i efterhand minskar givetvis bolagens vilja att ägna sig åt avancerad forskning till mänsklighetens nytta.

I den andra vågskålen ligger att bolagens framgångar möjliggjorts tack vare att även många stater bidragit med skattemedel till vaccinforskningen.

USA tidigarelägger

Det är dock tveksamt om slopade patent leder till att företag i utvecklingsländerna snabbt kan börja tillverka vaccin av god kvalitet.

Ett kvickare sätt vore ett nära samarbete mellan regeringar och läkemedelsbolag om hur man snabbt kan utöka produktionen. Eller samarbeten mellan bolagen.

I går presenterade Johnson & Johnson en plan som går ut på att deras vaccin ska produceras i samarbete med Merck, ett annat vaccinföretag som inte lyckades utveckla ett eget coronavaccin. Det innebär att produktionen av Johnson & Johnson vaccin, som bara kräver en dos, kan fördubblas. Uppgörelse medlades delvis fram av Vita huset.

Kort därefter kunde USA:s president Joe Biden gå ut och tidigarelägga det datum då alla amerikaner ska ha blivit erbjudna vaccin till slutet av maj.

Det är denna typ av ovanliga samarbeten mellan konkurrenter och regeringar som behövs för att bättre utnyttja den produktionskapacitet som finns men också utöka den med nya fabriker.

Ju snabbare världens 7,8 miljarder invånare kan vaccineras desto lägre blir risken att Sars-cov-2 muterar och skapar varianter som vaccinernas inte biter på.

För många fattiga länder handlar det inte bara om att det inte finns något vaccin att köpa. Även om vaccin fanns skulle de inte ha råd.

Billig försäkring

Men istället för att skrota patenten kan vaccinerna tillverkas på licens på olika håll i världen. Så som redan sker i Sydafrika genom ett avtal med Johnson & Johnson och i Indien med Astra Zeneca.

Finns det outnyttjad kapacitet för tillverkning av vaccin i utvecklingsländer så bör den givetvis utnyttjas.

De rika länderna kan stå för en del av notan som en form av bistånd som de själva har stor nytta av. Det vore väl använda miljarder eftersom för varje vecka som världens ekonomier är mer eller mindre nedstängda så förlorar både stater och enskilda enorma belopp.

Bara Sverige har hittills satsat flera hundra miljarder kronor på att hålla företag och anställda under armarna. EU har bildat en särskild coronafond på 7 500 miljarder kronor. USA har klubbat de största stödpaketen i modern tid.

Då är ett antal miljarder för vaccin till jordens fattiga en billig försäkring.