Hur blåögda får Ikea vara?

Hur mycket kan man egentligen lita på Ikea och andra storföretag när de försäkrar att deras produkter inte sabbar klimatet eller bryter mot mänskliga rättigheter?

Att korruption är omfattande i Ukraina kan knappast komma som en överraskning för Ikea. Uppenbarligen brister företagets kontroll av sina underleverantörer.

Följ ämnen
Ukraina

Aftonbladets avslöjande om hur illegalt fälld skog används för tillverkning av Ikeamöbler sätter fokus på en internationell trend.

I dagens värld vill företag gärna i sin marknadsföringen kunna visa kunder att deras produkter är tillverkade på ett miljövänligt och klimatsmart sätt eller att fabriker där produktionen sker behandlar sina arbetare väl och inte bryter mot mänskliga rättigheter. Även om det inte är så fullt ut.

Det kallas greenwashing respektive whitewashing.

Gång på gång avslöjas att den rosiga bild som företag som Ikea ger inte alltid stämmer med verkligheten. Företagen har helt enkelt inte en tillräcklig god detaljkontroll över hela produktionskedjan.

Som i Ukraina där underleverantörer i strid med landets egen lagstiftning fäller skog som borde skyddas.

Kontroll kostar pengar och meningen är ju inte att produkterna ska bli dyrare. Bara framstå som mer attraktiva.

I svenska företags fall kan den bristande kontrollen bero på en viss blåögdhet. Man besöker i bästa fall underleverantörerna och nöjer sig med de svar man får.

Man låter underleverantörer skriva på avtal om att de exempelvis bara får använda råvaror som är hållbara och lägger därmed över ansvaret på leverantören istället för att verkligen kontrollera hur det står till.

Men det kan också handla om en helt medveten strategi där man låter bli att gräva alltför djupt av rädsla för att man då ska hitta saker som förstör den bild man vill presentera utåt.

Det man inte vet något om kan förnekas tills någon avslöjar bristerna.

Men Ikea borde veta bättre.

Det räcker med att göra en koll i Transparency Internationals årliga index över korruption i olika länder för att inse att Ukraina inte står sig särskilt väl. Man ligger på plats 117 tillsammans med länder som Sierra Leone, Zambia, Egypten och Nepal.

Redan det är en mycket tydlig varning om att det inte går att lita fullt ut på varken myndigheter, företag eller privatpersoner. Att man måste kontrollera extra noga om de garantier man får om sakernas tillstånd verkligen stämmer.

Vid sidan av Ryssland klassas Ukraina som Europas mest korrupta nation. Överlag uppvisar hela det forna östblocket en hög grad av korruption.

Ikeas butik vid Kungens kurva, Stockholm.

I Sverige, som ligger trea i detta index, lever vi i en helt annan värld. Men det får finnas gränser för blåögdheten.

Illegal skogsavverkning är en lukrativ inkomstkälla för skrupelfria affärsmän i många länder i Sydamerika, Afrika och Sydostasien. Men efterfrågan drivs främst av konsumenterna i den rika världen som exempelvis vill ha billiga och underhållsfria utemöbler i trä.

EU beslutade tidigare i år om hårdare kontroll för att motverka illegal skogsavverkning i världen. Men Ukraina är ett typexempel på att den inte fungerar fullt ut.

Det är inte första gången som Ikea hamnar i blåsväder för hur deras produkter framställs. Ett annat svenskt storföretag som ofta varit föremål för granskning är klädjätten HM.

Senast handlade det om att HM köpte bomull som framställts genom tvångsarbete i Xinjang-provinsen i Kina. På listan över andra storföretag som gjorde samma sak fanns även Ikea.

FN och andra organisationer har i en rad rapporter detaljerat beskrivit den förföljelse av den företrädesvis muslimska folkgruppen uigurer som pågår i Xinjiang. De spärras in på "omskolningsläger" där tvångsarbete med att bland annat skörda bomull förekommer.

När HM fick kännedom om vad som pågick i Xinjing slutade man köpa bomull därifrån. Beslutet gjorde Kina ursinnigt. Kommunistpartiet såg till att HM försvann från alla stora kinesiska handelssajter på nätet. Följden av bojkotten var att HM tidigare i år tvingades stänga ett antal butiker i landet.

Sedan dess har HM:s ledning inte velat kommentera frågan för att inte ytterligare reta upp kommunistpartiet med risken att man helt skulle tvingas lämna Kina.

Det är inte lätt att göra rätt och det kan kosta stora pengar att försöka.