Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Regeringens egen gullegris

Han gillar öl, snus och bilar

Jag kan avslöja vem som är regeringens gullegris. Den de verkligen vill ska må bra.

Det är en man. Han snusar, tjänar bra med pengar och gillar att köra fossilbil.

Och han hyser ett oförklarligt hat mot dyra plastkassar.

Politik är i hög grad att prata. Att plädera, anklaga, vädja och berömma.

Men när man verkligen ska studera vad exempelvis en regering eller en fullmäktigemajoritet vill genomföra ska man kolla deras budgetförslag.

Det är där man får veta vad de verkligen vill. Utan retoriskt fluff-fluff.

Poster i kronor och ören avslöjar prioriteringarna. Hur ser satsningarna ut? Var finns nedskärningarna? Money talks, pengarna talar.


Det gäller även den sittande regeringen som förra veckan presenterade sin tredje budget, den näst sista före nästa val.

I den, och genom tidigare presenterade förändringar, ser man regeringens älskling tona fram. Den väljare som de verkligen månar om.

Det är en man och det ska man inte förvånas över. Samtliga partier inom Tidösamarbetet, regeringen och SD, utom KD hade fler manliga än kvinnliga väljare i senaste valet. De ska uppenbarligen premieras så att de upprepar sitt partival 2026.

Regeringen och SD:s utvalde man är höginkomsttagare. Enligt budgeten kommer en person med en ganska vanlig månadsinkomst på runt 35 000 kronor få en skattesänkning på drygt 260 kronor i månaden.

Den som däremot tjänar 125 000 kronor får en skattesänkning som är drygt tio gånger så hög, omkring 2 600 kronor i månaden.

Den mystiska fördelningsprofilen beror på att de som tjänar över 64 000 kronor i månaden får en extra hög skattesänkning.


Den högavlönade mannen gillar att köra bil. Att bila har gjorts billigare med en rad sänkningar av skatten på bensin och diesel, senast genom en rekordsänkning vid årsskiftet.

Regeringen och SD överger inte sin bilburne favorit. Inblandningen av bio- och syntetiskt bränsle i fossila drivmedel ökar visserligen marginellt vid årsskiftet. Men den ökade kostnaden ska kompenseras med en ny skattesänkning.

Dessutom slopas den så kallade malusdelen av fordonsskatten för husbilar. Gnugga händerna, boys.

Men regeringens gullegris kör inte bara bil och tycker att det är hans rätt att gasa på oavsett hur onödig resan är. Han sparar också en slant.

Vid årsskiftet slopas skatten på sparande inom ISK, kapitalförsäkring och så kallade pepp-produkter på kapital upp till 150 000 kronor. Året därpå höjs gränsen till den dubbla. Annat sparande gynnas inte.

Regeringens favoritmänniska snusar. Redan den 1 november sänks skatten på brunt snus med 20 procent. Samtidigt ökar skatten på cigaretter med nio procent. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kritiserar sänkningen men vad bryr sig regeringen om det? Klart grabben ska ha en billigare snus.


Den snusande, manlige höginkomsttagaren dricker naturligtvis öl. Och inte vilken Carlsberg som helst. Det ska givetvis vara ett öl från det lokala mikrobryggeriet. Den 1 juli nästa år sänker regeringen skatten på öl från ”oberoende småbryggerier”.

Älsklingsmannen hyser också ett obegripligt hat mot skatten på plastpåsar. Den lyhörda regeringen ser därför till att avskaffa den från den 1 november i år.

Skatten som är tre kronor för en kasse och 30 öre för en grönsakspåse slopas helt. Trots att den kraftigt minskade användningen av fossila kassar till förmån för cirkulära måste ses som en stor klimatframgång för skatten.

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) är det yttersta målet med nästa års budget att sätta fart på tillväxten.

Bra så, i den grenen ligger vi i EU:s gärdsgårdsserie.


Men den vanliga strategin för att åstadkomma det är att ösa pengar över dem som har ont om pengar – inte tvärtom.

De som lite har gör nämligen av med de stålar de får eftersom de har många hål att stoppa i. De sätter inte in dem på ett skattegynnat ISK-konto.

De främjar inte heller mikrobryggerier om det är där regeringen tror att tillväxten ska ta fart.

Regeringens favoritväljare har påtagliga likheter med delar av framför allt Moderaternas och Sverigedemokraternas väljarkår.

Men det ska man inte heller förvånas över. De två största partierna i Tidösamarbetet vill givetvis smöra sina egna väljare.

TRE SPANINGAR

 Årtiondets underbetyg till järnvägen delas ut av SJ som avråder passagerarna från att ta tåget mellan Stockholm och Karlskrona eftersom de ständigt är försenade. Särskilt varnar de för 17.21-tåget från Stockholm mot Blekinge. Kan krisen uttryckas tydligare? Nej, faktiskt inte.

 ”Dancing on my own” har av en stor expertjury i P3 korats till världens bästa låt. Det är den inte. Det är närmast pinsamt att hävda det. Inte heller tvåan, ”Purple rain” med Prince är världens bästa även om den slår Robyn-låten med hästlängder. Vilka experter satt i juryn undrar jag.


 Nära 9,5 miljarder satsar skattebetalarna nästa år på public service, det vill säga SVT, Sveriges radio och Utbildningsradion, UR. Mest, 5,6 miljarder, går till SVT. Sveriges radio får nöja sig med 3,4 och UR knappt en halv miljard kronor. Den som tror att det är gratis har alltså fel.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.