Alla skyller på alla om försenade vaccinet

De ansvariga i Sverige skyller på läkemedelsbolagen

​Vad gör man när ett hot om misslyckande tornar upp sig?

En möjlighet är att lägga sig platt och erkänna allt. En annan är att peka ut en syndabock.

Ansvariga för den svenska vaccinplanen har, föga förvånande, valt metod två.

​Statsepidemiolog Anders Tegnell levererade veckans beska sanning,​ när han i onsdags meddelade att det blir ”tuffare” att nå målet att alla svenskar över 18 år ska vara vaccinerade mot covid-19 före halvårsskiftet.

Hans sträva besked kom efter en rad bakslag för leveranserna av vaccin till Sverige. Det senaste från företaget Moderna som ställt in sina vaccinleveranser under två veckor. När de slutligen blir av kommer bara hälften av de utlovade doserna komma, åtminstone under en vecka.

Nationen riste till. Av besvikelse eller ilska eller en blandning av både och.

Vems fel är är det, egentligen, om Sveriges plan för vaccinationerna mot covid-19 spricker?

Socialminister Lena Hallengren (S) vet hur en slipsten ska dras. Hon kallade på torsdagseftermiddagen till presskonferens för att reda ut begreppen.

Förutom hon själv deltog Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson, vaccinansvariga Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare i EU.

Från de fyra deltagarna kom ett kristallklart budskap. Ingen av dem har det minsta ansvar för förseningarna i det svenska vaccinationsprogrammet. Varken de nuvarande eller de kommande (för de kommer att komma, var så säker).

 

Lena Hallengren meddelade att det inte går att vaccinera med ett vaccin som inte finns. Det är svårt att inte hålla med om det.

Klart stod, att hon varken köpte, tillverkade, distribuerade eller injicerade vaccin. Mot covid eller mot något annat. Det går inte heller att opponera mot.

Johan Carlson hade också bilden klar för sig:

— Takten i arbetet (med att vaccinera) beror helt och hållet på leveranserna av vaccin. Som vi alla vet så har bolagen inte kunnat leverera de volymer som de först räknade med i sina prognoser.

Förseningarna beror alltså på vaccintillverkarna, läkemedelsbolagen. Inte på Folkhälsomyndigheten.

Emma Spak, som alltid ger ett mycket samlat och kompetent intryck, sade att de 21 regionerna står så redo som det någonsin går, att sticka nålen i armen på de som vill bli vaccinerade.

Men, sade hon varnande, målet att ha vaccinerat alla vuxna till den sista juni förutsätter att leveranserna kommer i de utlovade volymerna. Det borde helst komma lite mer. Blir det mindre än nu utlovat – och den risken verkar överhängande om ni frågar mig – kommer målet inte att uppnås. Det sade hon inte, det var underförstått.

Återigen, det är inte SKR:s fel om det går åt pipsvängen. Det är vaccinbolagen som tagit sig vatten över huvudet.

 

Richard Bergström har kritiserats för att inte ha spritt informationen om Modernas uppskjutna leveranser.

Klart är att han redan i januari fick vinkar från företaget om att det skulle kunna bli som det blev.

Skarpa besked levereras först i sista sekund till Folkhälsomyndigheten, som en halvtimma senare trumpetade ut det tråkiga beskedet till regionerna.

Vem var ansvarig? Inte var det Bergström, det var solklart. Ansvaret hade vaccinföretaget.

Bergström sade också att företagen, inte bara Moderna, måste skärpa sig. Bli bättre på att informera om vad de håller på med.

Det här kallas skademinimering, se till att skiten hamnar i någon annans fläkt.

Massvaccineringen är visserligen försenad. Men målet att alla över 18 år som vill ska vara vaccinerade till midsommar ligger fast. Jag, vi, eller min organisation har inget ansvar för det som hittills hänt.

Så kan det vara. Men det jag ser är början på en långsiktig plan för att nagla fast en syndabock om den svenska vaccinplanen spricker.

Det är företagen, som på nolltid tagit fram ett vaccin mot ett hittills okänt virus, som bär ansvaret för det.

Inte regeringen, inte myndigheterna, inte sjukvården och inte heller EU.
Bara så att du vet.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.