Republikanska syltryggar ett sorgligt skådespel

Tunga republikaner fortsätter sin devota dyrkan av Donald Trump.

Trots att inga bevis för fusk presenterats hävdar de hans rätt att överklaga valresultatet.

En farlig utveckling för demokratin och en indikation på vilka svårigheter Joe Biden kommer att möta som president.

Så länge de ser minsta chans att kunna behålla makten agerar de republikanska topparna mot bättre vetande. Alla inser att det var Joe Biden som vann presidentvalet och att inget valfusk förekom. Men så länge det finns en mikroskopisk chans att Donald Trump med sina maffiafasoner ska kunna stjäla segern så är de beredda att ställa upp på den store ledaren.

Jag undrar hur många republikanska politiker som längre kan stava till ordet rakryggad.

Trumps presidentskap har karakteriserats av ett enormt rövslickande från den en gång så motvilliga republikanska maktapparaten. Majoriteten har förvandlats till okritiska ja-sägare medvetna om att deras egen position är avhängig av att de inte förargar eller säger emot presidenten.

Då går det som för försvarsminister Mark Esper (och mängder av andra före honom) som Trump i går gav sparken på Twitter. Esper vägrade offentligt att sätta in militär mot demonstranter och sa därmed emot presidenten.

Senaste exemplet på flathet är den republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell som hävdar att presidenten har ”hundra procent rätt att ifrågasätta legaliteten i presidentvalet”.

Detta säger han i samma andetag som han hyllar de republikanska framgångarna i valen till kongressens båda kamrar.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell, republikan, har ännu inte för avsikt att erkänna demokraten Joe Biden som vinnare av det amerikanska presidentvalet. (Arkivbild).

Valsedlarna för presidentvalet och valen till senaten och representanthuset är desamma. Presidentvalet står överst på valsedeln och övriga val längre ner.

Logisk kullerbytta

Så med McConnells ögon är valsedlarna lagliga och korrekta när det gäller valen till kongressen men går att ifrågasätta när det gäller presidentvalet.

En logisk kullerbytta i den högre skolan.

Samtidigt är han noga med att inte upprepa presidentens anklagelser om valfusk, så att han har en egen utväg om de som väntat visar sig grundlösa.

Justitieminister William Barr, en av de mest devota Trumptillbedjarna, har gett klartecken för federala åklagare att undersöka anklagelser om valfusk trots att detta alltid varit i första hand delstaternas uppgift. Ett sätt att blidka Trump och förstärka bilden av att fusk kan ha förekommit trots att inga bevis presenterats. Ett besked som fick chefen för departementets avdelning för valbrott att avgå i protest.

Justitieminister William Barr.

De två republikanerna i Georgia som tvingas till omval för att behålla sina senatsplatser tillhör de som mest högljutt blåser under Trumps fuskanklagelser. De kräver att den ytterst ansvarige för valet i Georgia, en republikan, ska avgå. Detta efter att han sagt att det inte finns några som helst tecken på valfusk i delstaten.

Senatorerna vill rädda sina egna skinn och hoppas att stödet till Trump ska ge dem segern i omvalet i januari.

Att Trump är en usel förlorare kommer inte som någon överraskning men hans vägran att erkänna sig besegrad kan få allvarliga följder för den amerikanska demokratin.

Domstolar avvisar

Demokrati bygger på människors förtroende för valprocessen. Om den undergrävs så försvagas tilltron till demokratin. Vilket är exakt vad Trump pysslar med av rent egoistiska skäl. Han kan helt enkelt inte förmå sig själv att erkänna sig besegrad.

En vecka efter valet har Trump och hans hantlangare Rudy Giuliani ännu inte presenterat ett enda trovärdigt bevis för omfattande eller organiserat valfusk.

De upprepar samma trötta påståenden om döda som röstat, säckar med valsedlar som lämnats in av okända och republikanska valobservatörer som inte fått följa rösträkningen.

Ingen av deras anklagelser har visat sig stämma. Så här långt har samtliga stämningar från Trumpkampanjen avvisats av domstolarna.

”Att Trump är en usel förlorare kommer inte som någon överraskning men hans vägran att erkänna sig besegrad kan få allvarliga följder för den amerikanska demokratin”, skriver Wolfgang Hansson.

För att ändra på valresultatet krävs bevis för ett så omfattande fusk eller misstag att det kan ändra valresultatet. Biden leder i Pennsylvania med över 45 000 röster. En större marginal än Trump vann delstaten med 2016 mot Hillary Clinton som direkt erkände sig besegrad trots att Trumps sammanlagda vinstmarginal i de tre avgörande delstaterna var under 80 000 röster.

Då hörde jag inga republikaner som tyckte man skulle vänta med att utse en segrare till alla röster var räknade.

Förbereder comeback

Trumps fåfänga sätter käppar i hjulet för den fredliga maktövergång som ska ske. Meningen är att Vita huset ska samarbeta med den tillträdande administrationen för en så smidig övergång som möjligt. Hittills har Trumpadministrationen vägrat utfärda ett brev som ger Bidenlägret tillträde till pengar och kontorslokaler.

I stället för att erkänna sig besegrad och försöka minska polariseringen i det amerikanska samhället planerar Trump att organisera protestmöten runtom i landet mot påstått valfusk. Det talas till och med om att han skulle ge sig ut på en ny runda med kampanjmöten trots att valet är avgjort.

På sin hemsida vädjar han till supportrarna att bidra ekonomiskt till en ”försvarsfond” där dock delar av pengarna ska gå till att fylla de ekonomiska hålen från slutspurten i valet. Trump vill inte ta ur sin egen kassakista.

Trumps vägran kan också vara del i en större plan där han förbereder en comeback 2024 eller bara vill behålla sin unika roll i amerikansk politik och sabotera så mycket han kan för sin efterträdare.

Ett 30-tal före detta republikanska kongressmän har gratulerat Joe Biden till segern och uppmanat Trump att erkänna sig besegrad.

Fyra republikanska senatorer har gratulerat Joe Biden.

Resten av partiets kongressledamöter håller tyst eller stöttar Trump. Det är ett sorgligt skådespel att bevittna. Om situationen varit den omvända hade republikanerna varit rasande.

Historiens dom kan bli hård över de republikanska syltryggarna.

 

WOLFGANG HANSSONS SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGOR

  • Fastnålat inlägg
    10 nov 2020
    Sebastian Laneby

    Chatten är nu avslutad. Här nedan kan du läsa Wolfgang Hanssons svar på läsarnas frågor om USA-valet och efterspelet.

  • Wolfgang Hansson
    10 nov 2020

    Tack för alla intressanta frågor!

  • Wolfgang Hansson
    10 nov 2020

    Biden har hintat att han bara vill sitta i fyra år. Men det kan ju ändras när han väl sitter där i Vita huset. Tror definitivt att demokraterna ser Kamala Harris som en tänkbar kandidat 2024 eller 2028. Det faktum att hon då varit vicepresident ökar definitivt hennes chanser att få nomineringen. Men om hon kan bli president beror på motståndet och hur hon skött jobbet som vice.

  • 10 nov 2020

    W. Hansson, hur stor är chansen/risken (tror du) att Biden inte sitter kvar som President i fyra år?

    Tror du att det hela tiden varit demokraternas mål att Harris ska bli President, men samtidigt vetat om att hon förmodligen skulle haft betydligt sämre chans än Biden att vinna presidentvalet?

    Svante Semafor
  • Wolfgang Hansson
    10 nov 2020

    Nu tar vi sista frågan.