Stödet ökar för S efter Löfvens besked

Aftonbladet/Demoskop: 130 000 väljare har återvänt till Socialdemokraterna

Väljarna välkomnar Stefan Löfvens beslut att sluta som partiledare och statsminister.

Stödet för Socialdemokraterna har ökat med 130 000 personer efter beskedet, enligt Aftonbladet/Demoskop.

I sitt sommartal den 22 augusti meddelade Stefan Löfven att han slutar som statsminister och S-ledare i samband med partiets valkongress i Göteborg i början av november.

Dagens väljarbarometer är den första från Aftonbladet/Demoskop efter det överraskande beskedet. Väljarnas reaktion är solklar – det var rätt av Löfven att säga tack och hej efter nära tio år som partiledare och sju som statsminister.

Stödet för Socialdemokraterna har under den senaste månaden ökat med 2,1 procentenheter. Det motsvarar drygt 130 000 personer, lika många som bor i Sveriges elfte största stad, Umeå.

Stefan Löfven meddelar att han avgår som statsminister och partiledare under sitt sommartal på Runö gård i Österåker den 23 augusti 2021.

I stället sjunker stödet för Vänsterpartiet som fick en skjuts i samband med sommarens regeringskris. Men efter Löfvens besked förfaller Socialdemokraterna ta igen förlorad terräng och det drabbar deras utmanare på vänsterkanten.

Man kan också se dagens siffra som ett slags godkännande av Magdalena Andersson som ny S-ledare. Hon har visserligen själv sagt varken bu eller bä i den frågan. Men hon har flest nomineringar och alla andra tänkbara kandidater har sagt att de inte står till förfogande.

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Uppgången i stödet för S kan alltså läsas som att väljarna inte säger nej till henne. Möjligen ett försiktigt ja.

 

Den tredje största förändringen i den här mätningen gäller Moderaternas tapp. 1,1 procentenheter, eller drygt 65 000 väljare, går från Moderaterna till KD och SD.

Den förflyttningen behöver inte vara permanent. Eller snarare är den sannolikt inte beständig. En viss grupp väljare rör sig ganska fritt mellan de tre partierna på högerkanten.

De fyra partier som säger sig vilja ha M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister, M, KD, SD och L, har i dagens mätning nästan 51 procent av väljarna bakom sig. Det är ett styrkebesked när vi nu går in i valåret.

M-ledaren Ulf Kristersson.

Regeringens båda partier har i dag stöd av 30 procent av väljarna. Det sista året före nästa val kommer av allt att döma att präglas av samma svårigheter att få den egna politiken godkänd av riksdagen som de tidigare.

 

Två partier ligger fortfarande under spärren för att komma in i riksdagen, Miljöpartiet och Liberalerna. För Liberalerna ser det ännu nattsvart ut.

Nyamko Sabunis analys att Liberalernas problem var att de var otydliga i regeringsfrågan tycks ha varit helt fel. I våras fattade de beslutet att börja tala med Sverigedemokraterna för att uppnå sitt mål, att sitta i en regering med Ulf Kristersson (M) som statsminister. Men tills vidare skulle de stå fast vid Januariavtalet med den S-ledda regeringen. Men i somras, i samband med regeringskrisen, hoppade de av det också.

Men inget har hjälpt. Varken beslutet i våras eller avhoppet från samarbetet med S, har hjälpt. Opinionssiffrorna är fortfarande usla, 2,5 procent.

Nyamko Sabuni (L).


Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.

Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Undersökningsperiod:  31 augusti–8 september 2021.

Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.

Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 2 199 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.

Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.