Vinster i välfärden – S osaliga ande

Skolan ska vara Socialdemokraternas murbräcka i debatten om vinster i välfärden. För att det inte ska falla platt i valrörelsen och för att partiet inte ska tappa trovärdighet i vinstfrågan behövs det politiska framgångar.

Misslyckas de blir skolpolitiken i stället något partiet kommer att vilja sopa under mattan när vi närmar oss valet i september.

Nu när det är valår hör det nästan till att Socialdemokraterna hittar ett nytt sätt att förhålla sig till vinster i välfärden. Den här gången har Socialdemokraterna bestämt sig för att det är stopp för vinstuttag i skolan som gäller, bland annat.

Nu går det under slagordet ”ta tillbaka kontrollen över välfärden” och skolan kommer vara en stor del av debatten.

Socialdemokraterna är debattsugna när det kommer till skolan. Just nu i alla fall. Väljarna har stort förtroende för partiet i frågan och det finns en tydlig konflikt med Moderaterna.

Den lama debatten

Det visade sig inte minst under veckans partiledardebatt i riksdagen. Magdalena Andersson (S) ville debattera just skolan med Ulf Kristersson (M) och det gick ungefär såhär:

– Ska inte skattepengar gå till skolan och inte till bolagsvinster? frågade Andersson.

– Ska inte föräldrar få välja skola åt sina barn? svarade Kristersson.

Moderaterna vill få undan stöket i skolan och ge rektorer större mandat.

Inte konstigt att Socialdemokraterna vill ha den här debatten. Skolan dras med utmaningar som bristande likvärdighet, segregation och barn som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet och fullständiga betyg. Betydligt större problem än bara stök i korridorer och bråkiga lektioner.

Ulf Kristersson, M.

Otydlighet är politikens värsta fiende

Utöver möjligheten att äga en debatt mot sin huvudmotståndare Moderaterna kan det också vara sista chansen för Socialdemokraterna att skapa någon slags trovärdighet i frågan om vinster i välfärden.

I valet 2014 var de för, typ. Under mandatperioden gjorde budgetsamarbetet att de ändå la fram förslag om att begränsa vinsterna i välfärden till riksdagen, som förkastade dem.

I valet 2018 var de emot, typ.

Nu är de emot vinster i vissa delar av välfärden - skolan till exempel. Vinster i välfärden har blivit Socialdemokraternas vålnad som hemsöker dem i valrörelsen efter valrörelse.

Frågan är bara hur länge den socialdemokratiska entusiasmen för skolpolitiken håller i sig.

Kan falla platt innan valet

I vår ska regeringen lägga fram en proposition till riksdagen baserat på utredningen En likvärdig skola. Utredningen föreslog bland annat ett gemensamt skolval för alla, slopad kötid och avdrag på skolpengen för friskolor.

För att den nytillträdda socialdemokratiska enpartiregeringen ska få igenom sina förslag i riksdagen behöver den stöd från andra partier. Betyder det ett urvattnat förslag som Socialdemokraterna kommer att vilja sopa under mattan i valrörelsen eller blir det något att skryta med - det kommer att bli avgörande för hur het skolfrågan blir fram till valet.