Sorgligt med kända kvinnor omedvetna om ålderism

Publicerad 2021-11-25

Är en äldre kvinna ”en pinsamhet”?

Behöver man skämmas över sitt utseende när man fyllt 50?

Ska jag gömma mig och inte synas för att jag är ”för gammal”?

”Jag vill säga något tröstande”, skriver Britta Svensson om Ann Heberleins åldersnoja.

Jag tycker att ett gäng kända kvinnor i 40-50-årsåldern borde skärpa sig. Gnället över att de inte står ut med sig själva för att de inte längre är unga är deprimerande.

”Det är inte så jag ser ut, tänker jag, vem är den här åldrande kvinnan?”, undrar författaren och filosofen Ann Heberlein i en stort uppslagen artikel på Svenska Dagbladets kultursida.

 

Hon skriver att hon inte längre klarar av att se sig själv fotograferad. Hon bävar för ”de skoningslösa bilderna som utan pardon avslöjar mitt åldrande”.

Människan är 51 år gammal.

Jag får lust att skratta överseende och säga: ”vänta bara, flicka lilla”. För någon som är född 1970 är en ung person i mina ögon.

Men jag gör inte det. För jag vill säga något tröstande i stället.

Du ser fortfarande väldigt bra ut. Du har ett utseende som följer din ålder på ett fint sätt. Och förresten: jag bryr mig inte ett dugg om hur du ser ut. Jag är intresserad av dina ord, av det du skriver.

Heberlein citerar flera framstående kvinnor som också skäms över att åldras, som den här tidningens skarpa Åsa Linderborg, 53, som skrivit att hon ”inte vill visa hur gammal jag blivit”. Amelia Adamo, 74, håller med om att hon lider när hon ser sig själv på tv.

 

Feministen Nina Björk, 53, utbrast i en intervju att ”Det är skittråkigt att åldras som människa”. Emma Molin, skådespelare och manusförfattare i humorgruppen Grotesco, säger i en intervju: ”Det är svårt att åldras som kvinna i den här branschen. Det tar extremt mycket energi från mig”.

Hon är 42 år.

Emma Molin på Guldbaggegalan 2020.

Jag tycker det är sorgligt att alla dessa kända kvinnor inte är mer medvetna om vad ålderism är för något, och om vikten av att utmana denna mest seglivade och underskattade av fördomar.

Det gäller att börja med sig själv, annars blir det aldrig någon ändring.

Som offentlig kvinna får man först höra att man är för ung, sen för gammal, och alltid är man ful och dum, enligt somliga som vill trakassera.

 

Det går ju inte att låta sådana puckon – mobbarna, hatarna och ålderisterna – vinna. Liksom de som kämpat mot sexism, rasism och homofobi måste man ta strid.

I Sverige är det förbjudet att diskriminera eller trakassera någon på grund av ålder. Det är fruktansvärt att läsa dessa kända kvinnors påhopp på sig själva och i förlängningen även på andra.

Ann Heberlein undrar om äldre män i framtiden också kommer att drabbas av utseendehets och bli ”en pinsamhet på samma sätt som en äldre kvinna är i dag?”.

Vilken hemsk mening.

Vi är över två miljoner kvinnor över 50 år i Sverige. Några av oss är säkert pinsamma, men då beror det inte på åldern. Det är livsfarligt att göra hat, fördomar och olaglig diskriminering till sanning.

”Åldrandet gör oss osynliga”, påstår Ann Heberlein. Det är nys.

 

Vi syns i allra högsta grad, även om de som borde vara våra främsta bundsförvanter tycks vilja sudda ut oss.


Sarah Jessica Parker i mitten med skådespelarkollegorna Cynthia Nixon och Kristin Davis.

”Ska jag vara ärlig så tänker jag inte ens på min ålder. Jag bara fortsätter, och fan ta den som försöker stoppa mig”, säger Madonna, 63, snyggt stylad av svenska Bea Åkerlund, 46, i senaste V Magazine.

Sarah Jessica Parker, 56, går till stenhårt angrepp mot ålderismen som möter de nya avsnitten av ”Sex and the city” som börjar sändas 9 december och som elakt jämförts med ”Pantertanter”.

En förebild för den som tror att en känd person inte får åldras eller förändras offentligt är Göran Greider, 61. Trots cancersjukdomen fortsatte han att göra sin grej som vanligt, stöttad av hustrun Berit, 68.