Rädslan för Trump förlamar republikanerna

Det republikanska partiet agerar vilset och går från pinsamhet till pinsamhet.

Bara ett fåtal av partiets kongressmän var beredda att straffa partikamraten Marjorie Taylor Greene som ville sätta en kula i huvudet på demokraternas talman.

I botten ligger rädslan för att Donald Trump fortfarande kontrollerar en stor del av partiets väljare.

De två stora amerikanska partierna brukar själva straffa egna politiker som passerar anständighetens gräns.

Marjorie Taylor Greene, nyvald kongresskvinna från Georgia, uppfyller alla sådana kriterier. Ändå vägrade republikanerna att stänga ute henne från utskottsarbetet, den normala bestraffningen.

Greene har torgfört diverse konspirationsteorier som att terrordåden den 11 september 2001 i USA aldrig hände och att demokratiska makthavare driver en satanistisk pedofilring i Washington DC, QAnon.

Hon har dessutom uttryckt stöd för åsikten att demokraternas talman Nancy Pelosi borde skjutas.

När Greene i går gjorde en halvhjärtad avbön inför sina partikollegor resulterade det i stående ovationer från partikamraterna om man får tro rapporter i etablerade amerikanska medier. De godtog med glädje hennes ursäkter.

Då tvingade demokraterna fram en allmän omröstning om att stänga av Greene från sina uppdrag. Bara elva republikaner röstade för. Den stora majoriteten uttryckte med andra ord sitt indirekta stöd för Greene.

Skälet är väldigt enkelt. Marjorie Taylor Greene har den avgångne presidenten Donald Trumps fulla stöd. De som röstar emot Greene riskerar med andra ord att drabbas av Trumps vrede. Något de flesta fruktar.

Vill bryta med Trump

För även om fastighetsmiljardären inte längre är president och nästa vecka ställs inför riksrätt så är det fortfarande han som på många sätt styr det republikanska partiet.

Den som drabbas av Trump bannbulla riskerar att förlora nästa val.

Trump kontrollerar fortfarande en avsevärd del av de republikanska väljarna. Är det någon republikansk kandidat han ogillar är det en signal till väljarna att lägga sin röst på någon annan.

Donald Trump och Marjorie Taylor Greene.

Många av ledarna i det republikanska partiet vill bryta med Trumps lögner om att presidentvalet var riggat och att han egentligen vann. Men de vågar inte.

I stället hittar de på olika skäl för att slippa agera på ett sätt som kan utlösa Trumps vrede.

I gårdagens omröstning menade republikanerna att demokraterna bröt mot en viktig princip om att det är det egna parti som ska disciplinera "avfällingar". Det var därför de inte vill rösta för att utesluta Greene.

På samma sätt kommer man att agera nästa vecka när riksrätten inleds mot Trump.
Trots att många ledande republikaner som Mitch McConnell, minoritetsledare i senaten och Kevin McCarthy, minoritetsledare i representanthuset tidigare sagt att Donald Trump med sitt tal den 6 januari uppviglade sina anhängare att storma kongressen så är förhandsinställningen att ex-presidenten ska frias.

Svårt vinna tillbaka makten

Skälet republikanerna anger är att det är mot konstitutionen att ställa en redan avgången president inför rätta även om brotten begicks medan han fortfarande var landets ledare.

Bakom denna principiella hållning ligger i själva verket en rädsla för att förlora sina egna positioner.

Mitch McConnell, minoritetsledare i senaten.

Som helhet inser de flesta republikanska politiker att partiet tagit stor skada av Trumps fyra år vid makten. Men de ser fortfarande mer till sin egen politiska framtid än partiets bästa. De håller sig hellre på god fot med Trump även om de vet att det skadar partiet på sikt.

När Trump överraskande vann 2016 blev demokraterna förlamade av chock. De ägnade fyra år åt att försöka hitta svaret på frågan vilken typ av kandidat som kan slår Trump. Av en slump föll valet på en 78-årig avdankad före detta vice-president som lyckades bara tack vare en pandemi.

Nu befinner sig republikanerna i en liknande situation. Ledarna inser att partiet får svårt att vinna tillbaka kongressen om två år ifall de håller fast vid Trump. Men de vågar inte heller bryta med honom av rädsla för att väljarna då försvinner någon annanstans.