Vi behöver en minister som bekämpar ålderismen

Får vi en äldreminister nu?

Det vore verkligen på tiden.

En som uteslutande ägnar sig åt frågan är önskemålet.

Jovisst, vi har haft äldreministrar tidigare. Men de har alltid kombinerat det med att vara ministrar över andra saker.

KD:s Maria Larsson var äldre- och folkhälsominister i Reinfeldts första regering, för att i hans andra bli barn- och äldreminister. Den posten tog Åsa Regnér, S, över 2014, samtidigt som hon dessutom blev chef över jämställdheten.

Alla tre korgarna hamnade hos Lena Hallengren, S, en kortare tid, innan äldrefrågorna försvann från ministertitlarna 2019.

Det är för dåligt.

Den stora ökningen av äldre framöver gör att den här frågan behöver mycket större fokus. Det går inte att fortsätta skjuta upp de problem som väntar.


Pandemin avslöjade stora brister inom äldreomsorgen. Inspektionen för vård och omsorg konstaterade nyligen i en rapport att vården i livets slutskede inte följer reglerna, att läkemedelshanteringen på äldreboendena inte är patientsäker, och att 44 procent av patienterna där saknar dokumenterade vårdplaner i sin kommunala journal.
SPF Seniorerna har i sina krav på en renodlad äldreminister lyft fram fler problemområden: låga pensioner, underskott på bra bostäder för äldre, brist på fasta läkarkontakter och åldersdiskriminering på arbetsmarknaden.

Det finns mycket att ta tag i. 

I den sista valdebatten, i TV4, kom ett löfte från M-ledaren Ulf Kristersson när en kvinna i publiken, Lilian, 85, fick svaret på en fråga:

”Jag håller med, man behöver en äldreminister. Min regering kommer ha en sådan”.

Det återstår att se om det blir verklighet. De namn det spekuleras om i förväg är Jakob Forssmed, 47, eller Acko Ankarberg Johansson, 57, från KD.

Danmarks social- och äldreminister Astrid Krag, som nyligen besökte ett vård- och omsorgsboende i Tumba.

I Finland har jobbet gått till en politiker som själv är senior. I andra länder har istället en yngre politiker fått posten.

Det stora förebilden tycker jag är Kanadas Minister of Seniors. Ämbetet har funnits sen 2011, och innehas just nu av Justin Trudeau-regeringens yngsta medlem Kamal Khera, 33.

I Australien har man haft en Minister for Aged Care, en äldreomsorgsminister, i olika former sen 80-talet. Just nu innehas posten av Anika Wells, 37. Danmark har social- och äldreminister Astrid Krag, 39, som senast i augusti besökte Sverige och ett vård- och omsorgsboende i Tumba.

Vem den svenska ministern än blir, vore det roligt med någon som med gott humör och politisk kraft sätter äldrefrågorna högt upp på agendan och bekämpar ålderismen. 

Som Kamal Khera vars engagemang går att följa på Instagram, där hon hänger med seniorer av olika ursprung i sitt mångkulturella hemland. Själv kom hon till Kanada som tioåring med sin familj från New Delhi.

För det är självklart att man ska vara till för alla äldre, med olika bakgrund. Vår äldreminister ska röra sig lika hemtamt på det judiska äldreboendet, bland somaliska farbröder och i pensionärsföreningar i landsorten.