Den mystiska ordern från Baylans departement

Oklart vem som vann på påbudet att hålla tyst

Någon på regeringskansliet ville stoppa information om konsekvenserna av att stänga Cementas fabrik. Trots att de redan var kända.

Hela historien är obegriplig. Mystisk. Och ologisk.

Det finns nämligen ingen vinnare.

Mystiken blev inte mindre tät när näringsminister Ibrahim Baylan (S) frågades ut om turerna i riksdagens näringsutskott.

Efteråt erkände utskottets ordförande Lars Hjälmered (M) att det fortfarande är höljt i dunkel vem som gav ordern om tystnad eller varför.

Men vi börjar från början. Cementa, ägt av tyska Heidelberg Cement, på Gotland är Sveriges största producent av cement. Tre fjärdedelar av den cement vi använder kommer därifrån.

Deras nuvarande tillstånd att bryta kalk och använda det till cement löper ut sista oktober.

Den 6 juli meddelade Mark- och miljööverdomstolen att den inte kunde godkänna att tillståndet förlängs i ytterligare 20 år som Cementa begärt.

Företagets miljökonsekvensbeskrivning var ofullständig. Viktiga uppgifter för att bedöma konsekvenserna för miljön saknades, sade domstolen.

Beslutet slog ner som en bomb. Rader av företag meddelade att det mer eller mindre skulle bli stopp i deras produktion av vägar, järnvägar, bostäder, dammar och mycket annat utan cement från Cementa, Sveriges i särklass största cementproducent.

Konsekvenserna var mycket omfattande, sade industrin. Tusentals människor skulle bli utan jobb. Byggandet avstanna. Kanske inte helt - men avsevärt.

Redan den 13 augusti stod det klart att regeringen tog hoten på allvar. Då meddelade Ibrahim Baylan och klimatminister Per Bolund (MP) att miljöbalken tillfälligt skulle ändras. Cementa skulle få respit och fortsätta bryta kalk i ytterligare åtta månader.

Det var en helt exceptionell åtgärd. Utan motstycke, såvitt man kan bedöma. Regeringen satte, kanske, industrins intressen före klimatets.

Näringsminister Ibrahim Baylan.

Efter domstolsbeslutet bad näringsdepartementet SGU, Statens geologiska undersökningar, att beskriva konsekvenserna av det. Föga förvånande kom de fram till ungefär samma slutsatser som näringslivet självt redan gjort. Stora, negativa, konsekvenser för produktionen av viktiga saker.

SGU:s rapport anlände till näringsdepartementet 20 augusti, alltså efter regeringens mycket ovanliga beslut, och blev då offentligt.

Det är nu mystiken kommer in i bilden. Enligt skriftväxling som Svenska Dagbladet tagit del av hade SGU tänkt publicera ett pressmeddelande och även ha annan pressinformation av innehållet i beslutet.

Men det blev aldrig av. Någon eller några på näringsdepartementet ville att SGU skulle ligga lågt. Superlågt. De skulle helt enkelt ställa in planerade pressaktiviteter.

Sagt och gjort.

För detta har alltså näringsministern frågats ut i riksdagen och anmälts till KU. Men utan att mystikens dimma lättat.

Hela manövern verkar helt enkelt fullkomligt onödig. Varför tysta SGU när det redan stått klart att regeringen sedan minst en vecka såg mycket allvarligt på det hotande stoppet av Cementas produktion. Alltså samma analys som SGU-rapporten gjorde.

I varje historia finns vinnare och förlorare. Det är normalt.

Den här historien är inte normal. Det finns helt enkelt ingen klar vinnare på att sätta munkavle på SGU. Verkar det som.

Men någonstans finns hen. Eller i alla fall en som trodde sig vara det. Det är jag övertygad om.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.