Ingen sensation att KD och SD tar lätt på fusk med partifinansiering

Det är illa att riksdagspartiers anställda beter sig som billigaste sortens ekoskurkar i sin iver att runda lagen om donationer.

Än värre är att två av partierna vägrar att ta ansvar efter att ha avslöjats.

Det krävdes åratal av internationell kritik och inhemska varningar om uppenbar risk för korruption innan Sverige år 2014 fick en lag om insyn i finansiering av partier.

Fyra år senare skärptes paragraferna och ett uttryckligt förbud mot större anonyma donationer infördes.

Allmänheten skulle ha rätt att få veta hur partierna finansierar sin verksamhet, personer med ekonomiska muskler skulle inte i hemlighet kunna påverka hur partierna utformade sin politik.

Som många vid det här laget nog vet publicerade TV4:s ”Kalla fakta” härom dagen en granskning av hur partierna lever upp till en lag som de inte utan iver drev igenom.

Två affärsmän hade anlitats för att ringa runt och fråga om de kunde skänka en halv miljon kronor och förbli anonyma.

De vill med andra ord bryta mot lagen. Högsta tillåtna belopp för anonym donation är nämligen 24 150 kronor.

Endast hos Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet blev det tummen ner.

Övriga partier kunde inte dölja sin förtjusning över denna plötsliga möjlighet att få ett betydande ekonomiskt tillskott till partikassan.

Det är beklämmande att höra partisekreterare, ekonomichefer och högt uppsatta tjänstemän bete sig som sliskiga lagvrängare som har specialiserat sig på kryphål och på att hjälpa förmöget folk att placera sina tillgångar i skatteparadis.

Det pratas om bulvaner och stiftelseupplägg och andra kreativa sätt att runda de besvärliga paragraferna.

Detta är naturligtvis inte bra för de avslöjade partierna. Detta är i själva verket mycket illa.

Men ett politiskt partis moraliska höjd definieras inte endast av vilka trix dess medarbetare är beredda till.

Viktigt är också hur det resoneras och ageras när skiten träffar fläkten och fingrar har påkommits i syltburken.

Socialdemokraterna har entledigat sin ekonomichef. Den politiskt ansvarige i Liberalerna har lämnat sin tjänst. Moderaterna erkänner utan omsvep att fel har begåtts och lovar bot och bättring.

Med Kristdemokraterna är det dock annorlunda. Partisekreterare Peter Kullgren, som tidigare tydlig med att han tycker att det är bra att anonymas bidrag inte tillåts, resonerar i inspelade samtal om olika möjligheter att komma runt reglerna.

Affärsmannen som "Kalla Fakta" har anlitat bjuds in till lunch i riksdagen.

Den halva miljonen går att slussa via en insamlingsstiftelse. En annan möjlighet är att dela upp donationen på mindre bidrag till 20 olika politiker.

Partiledare Ebba Busch tycker dock inte att något fel har begåtts. För i efterhand, när affärsmannen lämnat riksdagen, ska hennes medarbetare ha kommit fram till att upplägget bröt mot lagen och därför beslutat att inte ta emot pengarna.

Förargligt nog fångades dock inte denna hjältemodiga vägran att falla för frestelsen på band.

Budskapet upprepades av partisekreterare Kullgren i ett inlägg på Facebook. Med tillägget att en "genomlysning" av ärendet ändå ska göras.

Med tanke på KD:s hållning hittills i frågan är det ingen djärv gissning att slutsatsen blir att allt har gått rätt till.

Syftet var ju att inte bryta mot lagen. Moraliska resonemang om att ett politiskt parti ska agera föredömligt och följa lagars intention och syften och helt enkelt låta bli att leta efter kryphål? Det kan vi sannolikt glömma.

Än värre är dock Sverigedemokraterna. Kalla Faktas ”affärsman” säger i ett inspelat samtal att han inte vill läsa i Aftonbladet att han sympatiserar med det partiet.

En lösning presenteras för honom. Varför inte låta någon annan officiellt stå för bidraget? En vän eller en släkting som inte har några problem med att fronta gåvan.

I en intervju med Ekot rycker partiledare Jimmie Åkesson på axlarna åt avslöjandet. Han tycker att det är en "förmildrande omständighet" att hans parti var emot lagen då den stiftades.

Onekligen ett originellt resonemang. Betyder det att det i Sverigedemokraternas Sverige blir lägre straff om brottslingen inte tycker om den ena eller den andra paragrafen?

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har på senare år skapat rubriker genom att visa prov på överseende då ledande företrädare brutit mot lagen.

Möjligen ska vi inte förvånas över att det är just dessa två partier som tar lättast på Kalla faktas avslöjande.