Efter medelåldern är det stupstocken

Om ålder bara vore en siffra hade samtiden gått att begripa.

Det hade förklarat varför det finns närmare 100 målarböcker för vuxna på marknaden. Eller att människor långt upp i medelåldern inte längre firar sin födelsedag, utan sin födelsedagsvecka. 

Barnen, de bär stringtrosor och surfar nugget-porr (googla inte) innan de ens nått tvåsiffrig ålder.
Enligt Centrum för idrottsforskning rör sig färre än hälften av alla barn mindre än en timme om dagen.

Allt fler unga tillbringar alltså sin fritid på sofflocket. Medan vuxna allt oftare leker i skogen under täcknamnet crossfit.

Det är så klart en fördel med det moderna samhället: Barn och vuxna får göra och vara som de vill.

Men efter medelåldern: stupstocken. En ”levande begravning”, för att citera SVT-profilen Marianne Rundström som i torsdags sa upp sig i protest.

– Det handlar om att man inte, på företaget, tar tillvara på kunskap och kompetens, säger Marianne Rundström, 66, till Aftonbladet.

Det är förvisso ingen mänsklig rättighet att synas i tv. Men allas lika värde är.

Just seniorernas människovärde har en tendens att förbises. Privat är du ett pervo om du bejakar din sexualitet och du får definitivt inte bete dig som ett barn, för då blir det en enkel till långvården.

Politiskt: Alliansens skattesänkningar gjorde susen för alla som jobbade. För pensionärer? Inte särskilt.

De rödgrönas skatte-höjningar? Säg en senior som dansade kosackdans till banken.

Vad Sverigedemokraterna hade gjort är en teoretisk fråga, men partiet har med råge den yngsta riksdagsgruppen.

Efter senaste valet landade snittåldern i riksdagen i stort på drygt 45 år. Den lägsta någonsin, ett av världens yngsta parlament. Trots att väljarna består av en fjärdedel pensionärer representeras de av några ynka procent av ledamöterna.

Seniorerna behandlas som ett köttberg – med ovanan att numera leva för länge. Och många som vill bidra till statskassan avfärdas, likt Marianne Rundström, som förbrukade.

Ålder är alltså bara en siffra om du inte är för gammal. Som vuxen får du vara som ett barn. Som barn får du vara som en vuxen.

Som senior får du knappt ens vara.