SD:s nya roll – en nästintill omöjlig krumbukt

Sverigedemokraterna fortsätter kämpa i sin roll som maktparti och samtidig opposition.

Det blev tydligt i riksdagens partiledardebatt.

Jimmie Åkesson balanserade en ny politisk verklighet med att föreslå 1600-talsstraff och fortsätta driva på SD:s hjärtefrågor.

Jimmie Åkesson kämpar fortfarande med att hitta tonaliteten för sin nya position i den svenska politiken. Han är inte längre en partiledare i ständig opposition utan en makthavare. Samtidigt som hans partis identitet är starkt förknippad med känslan av utanförskap och en hård politisk retorik.

Utmaningen för SD är nu att både axla makten och samtidigt fortsätta att vara ett antietablissemangsparti. Nästintill en omöjlig krumbukt.

I riksdagens partiledardebatt går det att se maktallianser med vilka som tar replik på varandra. Samarbetspartners tar sällan replik och här går det också att se vilka relationer som håller på att växa fram.

Som när Moderaterna och Kristdemokraterna slutade att ta replik på SD under förra vintern. Eller när Liberalernas och Centerpartiets relation föll samman tillsammans med januariavtalet och de började debattera varandra i kammaren.

Sverigedemokraterna har alltid varit frifräsarna i församlingen – som en blåslampa i baken på alla partier. Nu har de trots Tidöavtalet lovat sina väljare att fortsätta vara detta, sitt regeringssamarbete till trots.

Det kommer att bli svårt.

Föreslår 1600-talsstraff

Tidöavtalet omfattar i stort sett all SD-politik på områdena migration och kriminalitet. Partiets två paradfrågor och två frågor där väljarna hyser stort förtroende för partiet. Sverigedemokraterna måste driva på en regering som driver deras politik.

Jimmie Åkesson under partiledardebatten.

Just nu verkar Åkesson testa att lösa det med att vara ett snäpp hårdare i retoriken än sina samarbetspartners. Under riksdagens partiledaredebatt upprördes partiledaren över att kriminella bjudits på det han beskrev som saft och bullar och inte vatten och bröd.

Vatten- och brödstraffet började användas i Sverige under 1600-talet och skrevs in i lag under 1700-talet. Straffet var ett svältstraff och avskaffades redan 1884.

I politiken handlar mycket om signaler. Sverigedemokraterna har inga förslag om att återinföra svältstraff för svenska brottslingar. Däremot behöver de fortsätta att signalera till sina väljare att det inte kommer att bli någon ordning på landet om de inte är med och styr. Inte ens när det är deras politik som landet styrs med.

Jimmie Åkesson är den partiledare som har suttit längst på sin post. Just nu har han ögonen på en ministerpost efter 2026, men skulle det gå åt fel håll för partiet kommer han med all sannolikhet att lämna under den här mandatperioden. Det kommer bli en knepig mandatperiod för Åkesson att balansera både bilden av att ha kommit in i värmen och att fortsatt vara ett antietablissemangsparti.