Slutkampen står mellan S och SD

Alla partier går till val på förändring och för ett bättre Sverige i framtiden.

Inte ett helt lätt budskap för Socialdemokraterna att förmedla. Partiet har styrt landet de senaste åtta åren.

Sockrat med fosterlandskärlek och hårdare tag vill Magdalena Andersson vinna de sista vacklande väljarna.

– Jag vaknar varje dag och älskar Sverige. Men Sverige är under hot.

Orden är Magdalena Anderssons, men de kunde lika gärna ha sagts av vilken sverigedemokrat som helst. För det är här striden står under valrörelsens sista vecka - mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, medan moderaterna har förpassats till sidlinjen.

Det som är under hot är den svenska välfärden, tryggheten, jämlikheten och jämställdheten. Var hotet kommer ifrån är mer oklart.

På varje torgmöte och i valstugorna är det Jimmie Åkesson som Magdalena Andersson vill prata om, inte Ulf Kristersson. För att vrida om kniven ytterligare har S bett att få möta Åkesson istället för Kristersson i någon av de avslutande statsministerduellerna. Det har de fått nej på.

Inte lika lätt för en socialdemokrat

Alternativet Socialdemokraterna vill presentera är det mellan S och ett konservativt block där SD är största parti och präglar politiken.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

För att bli det där vitala alternativet har Socialdemokraterna gjort det som högerpartierna redan sysslat med i snart fyra år, de har anpassat sig till SD:s retorik och politiska agenda.

Det handlar inte bara om att städigt återkomma till hur mycket hon älskar Sverige. Magdalena Andersson har fått kritik för sitt uttalande om att det inte ska finnas några etniskt segregerade områden i Sverige.

Ett exempel hon tog upp var att det inte skulle finnas något somalitown i Sverige.

Två veckor senare är hon och valkampanjer i Tjärna Ängar i Borlänge. Ett område med en stor somalisk befolkning.

Det är det som är problemet med att låta som SD, men vara sosse.

Väljarna finns i Tjärna Ängar

Magdalena Anderssons väljare finns i Tjärna Ängar och nu behöver hon åka dit och förklara vad hon menade. När Aftonbladet besökte Tjärna Ängar efter uttalandet var många besvikna på statsministern. Nu är det selfies och sosse-ballonger som gäller, och budskapet att alla ska jobba och lära sig språket.

Magdalena Andersson äter korv på torget i Falun.

Socialdemokraterna är starka i många av de utsatta områdena. Nu när vi närmar oss valdagen ser det fortfarande helt jämt ut mellan de två regeringsalternativen. Då gäller det att se till att väljarna går till valurnorna.

I Tjärna Ängar röstade nästan 40 procent på Sossarna i förra riksdagsvalet. Ett visst tapp sedan valet 2014 så det finns potential här för Andersson. Det är lättare att vinna tillbaka en tidigare väljare än att vinna en ny.

Frågan om elen

Men det är ju inte Sverigedemokraterna människor pratar om den här valrörelsen. Det är el- och bränslepriserna och hur vintern ska bli för de hushåll som redan har det knapert.

Det är krigets fel att det blivit så dyrt säger Magdalena Andersson till PRO på lunchen, till gymnasieeleverna i Borlänge på eftermiddagen, i sitt tal på torget i Falun på kvällskvisten. Hon skrattar själv till i sitt tal när hon hör hur svårbegripligt det låter när hon pratar om elpriser och att släppa allt för att förhandla ner elpriserna i EU.

I Tjärna Ängar tittar två pojkar i 10-årsåldern nyfiket på Magdalena Andersson.

– Kom, säger den ena. Vi säger åt henne att sänka priset på el och bensin.

Pojkarna bryr sig inte om vad Socialdemokraterna tycker om SD, men de vet att det är dyrt att tanka.