Så försöker Trump rigga nästa presidentval

Donald Trump använder kongressvalet för att försöka rigga presidentvalet 2024.

Genom att stötta republikaner som förnekar Bidens valseger försöker han få in lojalister på nyckelpositioner där de kan vägra godkänna en valförlust för Trump och därmed bereda vägen för hans återkomst i Vita huset.

Utan tvekan kan man se president Bidens senaste tal till nationen där han varnar för att demokratin står på spel i mellanårsvalet som ett partsinlägg där han försöker hjälpa det demokratiska partiets kandidater och sina egna chanser att behålla makten.

Men det finns också en verklighet bakom hans ord som går långt utöver partipolitisk hänsyn.

I mellanårsvalet på tisdag väljs inte bara senatorer och kongressmän utan också en rad viktiga lokala poster i delstaterna. Både som guvernör, delstatens högsta ledare, och secretary of state, en person som överser valprocessen och certifierar valresultaten i bland annat presidentval.

Många minns säkert Brad Raffensperger, valansvarig i Georgia som Trump i ett numera ökänt telefonsamtal uppmanade att hitta så många röster att presidenten skulle vinna delstaten. Trots att han är republikan vägrade Raffensperger att fuska. Presidenten blev rasande.

Trump vill ha bort republikaner (och demokrater) som sköter sitt jobb och ersätta dem med personer som är lojala mot honom snarare än mot sitt samhällsuppdrag.

Donald Trump ger sitt stöd bara till kandidater som accepterar och driver hans lögn om att Biden egentligen förlorade presidentvalet 2020 och att Trump vann. Han gör det genom att donera pengar, valtala i dessa delstater och uttala stöd för dem han gillar.

Ett antal av dessa kandidater har en god chans att bli valda till dessa viktiga poster.

Trumps strategi

Alla juridiska instanser i USA har slagit fast att något fusk inte förekom i valet 2020. Till och med en rad av Trumps före detta ministrar och ledande republikaner erkänner att valet gick rätt till.

Att Trump ändå fortsätter att driva sin fuskkonspiration med en dåres envishet är del av en större strategi som ska möjliggöra en comeback.
Genom att få in Trumplojala på viktiga poster inför nästa presidentval hoppas fastighetsmiljardären att kunna gå segrande ur striden 2024 även om han inte vinner. Det kan räcka att ett antal guvernörer och secretary of state i vågmästarstater vägrar certifiera de korrekta resultaten för att Trump ska segra.

Både 2016 och 2020 vann Trump respektive Biden med relativt liten marginal i ett fåtal nyckeldelstater som avgjorde.

Trumptrogna kandidater som förnekar Bidens valseger ställer upp i en rad delstater över hela landet. Men det är bara i ett fåtal så kallade battleground states som de kan få ett avgörande inflytande. I de flesta delstater är segraren given på förhand och marginalen så stor att bråk aldrig uppstår. Det är i delstaterna där det är jämt som Trumpkandidaterna kan bli tungan på vågen.

Arizona, Nevada, Georgia, Michigan, Georgia, Pennsylvania och Minnesota är sådana delstater.

Mark Finchem kandiderar till secretary of state i Arizona

I Arizona var Mark Finchem en av dem som ledde arbetet med att försöka ogiltigförklara Bidens seger. Till och med när Trumplojala räknade om rösterna kom de fram till att Biden vann. Ändå fortsätter Finchem att sprida lögnen.

Nu är han republikanernas kandidat till secretary of state. I intervjuer har han deklarerat att han kommer att vägra erkänna sig besegrad om han förlorar.

Kari Lake kandiderar till guvernör i Arizona. Här ses hon tillsammans med Trump på ett kampanjmöte.

Vallögn

Kari Lake är partiets kandidat till guvernörsposten i samma delstat och före detta nyhetsankare på tv-kanalen Fox News. Också hon driver Trumps vallögn och har inte heller lovat att erkänna valresultatet om hon förlorar.

Precis som Trump gjorde inför presidentvalet 2020 ifrågasätter Lake och de andra Trumplojala kandidaterna redan i förväg om valen kommer att gå korrekt till.

Totalt är det över 300 republikanska kandidater som förnekar Bidens seger som har chansen att bli valda till viktiga positioner i mellanårsvalet.

Av de som ställer upp till secretary of state omfamnar 11 av 27 republikanska kandidater Trumps lögn, enligt en sammanställning av CNN. 22 av de 36 som försöker bli guvernör gör samma sak och 19 av 35 republikaner som vill bli valda till senator.

Utgången kan få avgörande betydelse för hur det går i presidentvalet 2024 men också för Donald Trumps beslut om han ska ställa upp en gång till eller inte. Får han många lojala på plats på viktiga positioner ser han sina segerchanser växa vilket i sin tur ökar möjligheten att han bestämmer sig för att göra ett nytt försök att nå Vita huset.

President Biden har helt rätt när han påstår att den amerikanska demokratins framtid står på spel.