En gentleman bör ha James Bond i bokhyllan

Jag gick in i ett fint antikvariat i Hongkong. Jag hade aldrig sett ett förut i den ­staden. Hongkong är ju en plats som präglas av hysterisk kommers över hela ­skalan, från lump till vräkig och svårbegriplig konsumtion. Varför köper man en Ferrari om man bor på en ­liten överbefolkad ö?

Kläder, bilar, väskor, mer kläder, elektronik. Elfenben. Sånt köper man i Hongkong.

Det finns en hygglig bokhandel borta i Causeway Bay där man kan få tag i litteratur om Kina men ­annars är det ont om bok­lådor.

Läser gör man i telefonen. Rulltrapporna i tunnel­banan har varningsskyltar. Titta ­inte bara i telefonen, du kan snubbla och göra dig illa.

Det finns en hel del antikhandlare längs Hollywood Road men de har ju ingen ­litteratur. Det är inte så ­roligt att gå in i affärerna. Allt är för dyrt.
Så det var med stor glädje jag öppnade dörren till antikvariatet. Jag steg in i butikens dunkla svalka.

En brittisk kvinna i yngre medelåldern satt bakom ett skrivbord mitt i lokalen. Hon reste sig när jag steg in.

– Jag ska bara se mig om.

– Var så god! Välkommen.

Det räckte med en snabb blick på hyllorna för att se att ägaren var noga med urvalet. Engelska och ­amerikanska original­utgåvor. Steinbeck. ­Nelson Algren. Hemingway. Nyare grejor som Hunter S. Thompson. En del av böckerna låg i träkassetter, tillverkade för just den volymen.

Där fanns en hel del Ian ­Fleming. En gentleman måste ha samtliga, inte ­bara James Bond-böckerna utan även ”Laddade metropoler” och ”Chitty Chitty Bang Bang”. Det har jag ­alltid sagt.

En gentleman bör också äga minst tio long playing-skivor med John Coltrane, ett par rejäla ökenkängor och en schweizisk armékniv.

På hyllan stod de samlade Bondböckerna i svarta ­läderband. Trevligt. Jag tog fram ”From Russia, with ­love” och bläddrade.

”Bond log skevt mot sin spegelbild i flygplans­fönstret ...”
Jag tittade längst bak efter priset. 120 000 Hongkongdollar, lika mycket i kronor. Jag vände mig till kvinnan som stod bredvid och ­pratade.

– Vem kommer att köpa de här?

– Det kan vara en person som skaffat en Aston ­Martin, en sån som Bond körde. Då kanske bilköparen vill ha böckerna också.

– Självklart.

Jag ställde tillbaka boken. Sedan åter­vände jag till grändens ­fuktiga ­hetta.

Följ ämnen i artikeln