Mejla

Lena Mellin

Åkesson skulle bli statsminister – om det vore val i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Om det vore val i dag skulle Jimmie Åkesson bli statsminister i en trepartiregering med SD, M och KD.

I alla fall om förhållandena vore normala.

Enligt dagens mätning av opinionsläget i Sverige i mars skulle det högerkonservativa blocket få närmare femtio procent av rösterna och sannolikt få egen majoritet i riksdagen.

SD, M och KD skulle därmed, enligt normal svensk praxis bilda regering. Enligt samma praxis skulle ledaren för det största partiet inom blocket besätta statsministerposten.

Det betyder att Jimmie Åkesson skulle bli statsminister om det vore val i dag. Som det ser ut nu, med Miljöpartiet utanför riksdagen, skulle en majoritet inte kunna mobiliseras emot honom i en statsministeromröstning. Han skulle alltså bli vald, om han ville.

Men det är inte som vanligt i svensk politik, tvärtom, det mesta är inte som det brukar vara. Så det här är sannolikt bara ett av flera möjliga utfall vid ett valresultat som sammanfaller med resultatet med dagens opinionsmätning. Vi har inte glömt kaoset hösten 2018 när allt slutade vara som vi var vana vid.

Åkesson skulle bli statsminister om det vore val i dag.
Foto: Pontus Orre
Åkesson skulle bli statsminister om det vore val i dag.

Ett annat osäkerhetsmoment är Jimmie Åkesson själv som vid ett flertal tillfällen uttalat en viss tveksamhet till att göra anspråk på posten som statsminister.

Så här svarade han exempelvis på frågan om han är redo att bli statsminister i SVT:s morgonstudio sent i höstas:

– Jag är så redo jag skulle kunna vara i den här situationen. Men det är inte viktigt för mig. Jag går inte runt och säger att jag vill bli statsminister. Jag vill ändra samhället. Det är det politiska innehållet som är viktigt.

Den inställning som Åkesson uttalat är han nog ganska ensam om i partiledarkretsen. Jag har aldrig träffat en partiledare som inte vill bli statsminister, en fullt naturlig ambition för en ledare för en politisk rörelse. Därför klingar Åkessons utsago i det här lite, eller kanske till och med mycket, falskt.

För många, särskilt för Ulf Kristersson (M) är det svårt att vänja sig vid tanken att Jimmie Åkesson är en statsministerkandidat. Men som ledare för landets näst största parti, är det inte alls orimligt. Det är i högsta grad sannolikt.

Något ljus i tunneln för krisdrabbade Socialdemoraterna syns inte. Stödet i den här mätningen, 22,6 procent, är det näst lägsta på trettio år.

De fyra partierna bakom Januariavtalet skulle samla omkring 39 procent av väljarna om det vore val i dag.

De skulle alltså inte få chansen att fortsätta sitt regeringssamarbete, vilket man kan kalla det, om det vore val i dag.

Stefan Löfven skulle inte heller få nytt förtroende som statsminister, en majoritet av ledamöterna ser ut att vara emot honom. I en sådan situation slutar han sannolikt som partiledare också.

PODD Krisen i Socialdemokraterna – sitter Stefan Löfven till 2022?

I dagens Aftonbladet pratar vi om den interna kritiken mot statsministern och om han kommer sitta kvar fram till nästa val. Gäst är Lena Mellin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE