Statistiken ljuger – vi har noll koll

Statistiken över antalet smittade i olika länder är så exakt att den inger känslan av att myndigheterna har total kontroll på smittspridningen.

Men i praktiken är statistiken värdelös. Sanningen är att världen inte har någon koll alls.

Varje dag redovisar Folkhälsomyndigheten hur många nya människor som konstaterats bära på coronasmitta. Detsamma gör smittskyddsmyndigheter över hela världen.

Jag skrollar igenom nyhetssajten Al Jazeeras lista över alla länder där smittan konstaterats. Den uppdateras dagligen. De flesta av världens länder ingår numera där. Viruset har spridit sig med blixtens hastighet sedan det blev officiellt känt i början av januari.

Storbritannien har 19 758 smittade och 1 021 döda. USA 143 025 smittade och 2 514 döda. På Sveriges rad står det 3 700 smittade och 105 döda fram till den 30 mars.

Exaktheten som siffrorna ger sken av är en ren lögn. Vilket Folkhälsomyndigheten erkänner.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

De flesta länder testar numera bara en bråkdel av de som tror att de är sjuka i covid-19. I Sverige gäller sjukvårdspersonal och riskgrupper. Samma urvalsprincip tillämpas i väldigt många länder.

Ett skäl är att de tester som finns inte räcker till. Ett annat att testningen stjäl viktiga resurser från sjukvården.

De flesta länder har med andra ord ingen aning om hur många som är smittade. Därav olika teorier om att så många som en halv miljon svenskar kan vara smittade. De flesta utan att ens veta om det.

Virusets dödlighet

Att veta hur många som är smittade är givetvis avgörande för möjligheterna att besegra coronaviruset och beräkna hur stora sjukvårdsresurser som kommer att krävas.

I början av utbrottet talades det mycket om vikten av att testa alla misstänkta fall. När fallen ökade blev det plötsligt inte lika viktigt längre.

Kan det hänga samman med att de flesta länder helt enkelt saknar tillräckligt av den utrustning som krävs för att masstesta?

Bristen på korrekt data gör det också svårt att bedöma virusets dödlighet. För att räkna ut det behöver man vet hur stor del av befolkningen som är smittad i förhållande till hur många som dör. I dag är det omöjligt att ge en korrekt bild vilket gör att en rad olika procentsatser florerar.

Den goda nyheten är att viruset sannolikt är mindre dödligt än vi tror men eftersom det är så extremt smittsamt blir det totalt sett ändå oerhört många som drabbas när det inte finns någon immunitet.

Många länder hade chansen att snabbt beställa hem testutrustning när man såg hur allvarligt utbrottet i Kina var. Antingen missade man den lilla detaljen eller så fanns det helt enkelt inte tillräckligt med reagensvätska och annat nödvändigt att få tag på. Det lär utvärderingar få visa.

Oavsett så var det ett ödesdigert misstag som gör att de flesta länder i dag famlar i blindo om den verkliga smittspridningen.

USA missade helt

Den extremt snabba spridningen i USA är ett tydligt exempel. Eftersom USA ganska länge tillämpade principen att bara individer som varit i Wuhan i Kina fick testa sig så missade man helt hur smittan spreds i landet. Skälet till de hårda testkriterierna var att man hade ont om tester och att de som till en början skickades ut av den amerikanska smittskyddsmyndigheten var felaktiga.

Medan president Trump stod på presskonferenser och försäkrade det amerikanska folket att allt var under kontroll så pågick uppenbarligen en kraftig smittspridning. Nu säger han att om färre än 100 000 dör så har landet gjort ett bra jobb.

Donald Trump.

Går man på den statistik som finns har USA i dag överlägset flest smittade i världen och ökningen dag för dag är skrämmande stor. Ändå är det långt många fler än de cirka 150 000 som i dag anges som är smittade. Kanske är det en halv miljon eller två miljoner? Ingen har en aning vilket gör det väldigt svårt att förbereda sig på hur stor anstormningen av svårt sjuka blir.

I Sverige talar experterna om en storm. De säger att de hoppas på det bästa men planerar för det värsta. Därför att de helt enkelt inte har en aning.

Tyskland byter nu taktik och satsar allt på att få fram mer utrustningen i syfte att kraftigt öka antalet som testas. Målet är att alla som tror att de är sjuka ska kunna testa sig. Lyckas man identifiera de som är smittade och hålla dem isolerade så går det att minska smittspridningen. Det var så Sydkorea framgångsrikt gjorde.

Viktigt öka testkapaciteten

Testning är viktigt även ur ett annat perspektiv. I dag uppmanas alla som känner sig det minsta förkylda att stanna hemma. Om viktiga yrkesgrupper kunde testa sig skulle de kunna gå tillbaka till jobbet inom sjukvården, polisen och andra nödvändiga yrken mycket snabbare.

Därför borde det vara av yttersta vikt att snabbt öka testkapaciteten i Sverige och andra länder. Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala säger att de kan utföra ett stor antal tester (det är av försvarsskäl hemligt hur många) om bara någon ber dem.

Länder borde nu rimligen använda alla till buds stående medel för att få bättre kontroll över hur stor del av deras befolkning som är smittad.

Nästa steg är att kontrollera vilka som haft sjukdomen och som är immuna och därmed kan återgå till sina jobb utan problem. Sådana tester kan finnas på plats om någon eller några veckor.

Dagens uppdateringar av antalet smittade är däremot felaktiga och tämligen meningslösa.