Mejla

Lena Mellin

Fånigt med pass till badstranden

Gräddfil​ till u​tlandssemestern går ​emot EU:s grund​idé

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

​Det får vara måtta på fånerierna – även i coronakrisens kölvatten.

Tjecker kan få bada i​ K​roatien men inte finländare. Är det så vi vill ha det?​

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade för en vecka sedan att EU:s medborgare kunde ställa in sig på att inte boka en utlandssemester i år. I alla fall inte i det stängda EU.

Nu har hon ändrat sig. Till portugisisk tv säger von der Leyen:

– Jag tror att vi ska kunna hitta smarta lösningar så att vi kan åka på sommarsemester, sade hon och lade till att det handlar om hygien och att hålla distans.

 

Omsvängningen beror sannolikt på att turism är en mycket stor näringsgren i länder som exempelvis Portugal, Grekland, Spanien och Italien. Det handlar om hundra miljarder kronor i månaden och det är inte pengar som dessa länder kan vara utan.

Så långt är allt kristallklart. Först talade försiktighetsministern – von der Leyen är till professionen läkare. Sedan pratade realistministern som påmints om att vissa länder i mångt och mycket står och faller med pengarna från turismen.

Money talks, pengar talar.

 

Men nu kommer vi till det märkliga. Nämligen att vissa länder redan diskuterar gräddfiler för sina egna medborgare till härliga badstränder i andra EU-länder.

Det gäller enligt Sveriges Radio exempelvis Tjeckien, utan havskust, och Slovenien, som har en mycket kort kust.

De vill att deras medborgare ska kunna åka till Kroatien och njuta av deras övärld och stränder i sommar och för samtal med landet om att det ska bli möjligt, utan att sitta i karantän i två veckor.

Österrikes turistminister Elisabeth Köstinger föreslår att vissa EU-länders medborgare ska kunna få komma till Österrike i sommar. Hon avsåg personer från länder som enligt österrikiska myndigheter lyckats bättre än andra med att begränsa smittspridningen – vilket ju Österrike själva inte var särskilt bra på, i alla fall inte i början. Avtal skulle kunna slutas med exempelvis Tyskland.

Sveriges Radio berättar också om att Belgien funderar på att införa pass till landets stränder – dock bara för belgiska medborgare.

 

Det här är inte bara larvigt. Det går också emot den grundläggande tanken med EU:s inre marknad där pengar, personer, varor och tjänster ska kunna flyta fritt utan hindrande gränser. Ingen, jag understryker ingen, EU-medborgare ska diskrimineras på grund av sitt medborgarskap, alla ska behandlas lika.

Gräddfilerna och strandpassen strider alltså mot EU:s grundläggande idéer och borde motarbetas av von der Leyen och EU-kommissionen.

Under coronakrisen har EU inte visat upp sig från sin bästa sida. Snarare från den sämsta. Först det pinsamma slagsmålet om medicinsk skyddsutrustning och vissa länders exportförbud av material som inte ens var deras. Sedan gräddfiler till badstranden.

Är det så man motarbetar unken nationalism och onödiga konflikter mellan länder? Skulle inte tro det. EU:s andliga fäder och mödrar roterar i graven.
 

Jag påminner gärna om att Sverige, i likhet med ett flertal andra länder, avskaffade passen 1860. I den nya sköna världen med ångbåtar och järnvägar behövdes inget så ålderdomligt.

Den liberala inställningen fick sitt slut. Det verkar den nuvarande passfriheten i EU också gå mot – i alla fall just nu.

Hvar, Kroatien.
Foto: Sheila Norman-Culp/TT
Hvar, Kroatien.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE