Sexbutiken drabbad i coronavirusets tid

Oisín Cantwell möter en småföretagare i kris

Carina Eiche.

Kursen i oralsex ställs in.

Försäljningen av massagestavar, lösvaginor och glidmedel har halverats de senaste dagarna och Carina Eiche suckar och säger att hon bara har ekonomiska muskler för ett par månaders kris.

Hon förestår butiken Love store på Bondegatan, Södermalm, Stockholm och hon säger att hon inte har varit med om någonting liknande.

Jag bor bara några portar längre ner på gatan sedan många år tillbaka, men har aldrig vågat titta in i affären.

Något som troligen har med vår tids sociala konventioner att göra. En kvinna som har en dildo hemma uppfattas som modern och frigjord, medan en man som blir påkommen med en buttplugg i byrålådan löper betydande risk att bli utskrattad.

Men det är en måttlig orättvisa som jag kan leva med. Och mitt ärende med denna text är inte att gnälla över hur synd det är om heterosexuella män. Mitt ärende är att skildra en småföretagares kamp i coronavirusets tidevarv.

Försäljningen av vuxenleksakerna har minskat drastiskt den senaste tiden under coronakrisen.

Carina Eiche visar in mig på lagret. Hyllor på väggarna. Vuxenleksaker. Underkläder av det mer djärva slaget. Böcker, oljor, glidmedel. Det förefaller vara välfyllt.

Hon startade verksamheten 1999. På den tiden fanns bara sunkiga ställen i Stockholm. Skumma videouthyrare. Runkbås. Män i rockar som såg sig omkring innan de steg in genom anonyma dörrar.

– Jag och min kollega ville göra någonting för kvinnor. En trygg miljö med kvinnlig personal. En butik som tog kvinnors sexualitet på allvar.

Hon hade åkt runt i Europa och gjort research. I Köpenhamn fanns förebilder. Och ett sparkapital från en firma som importerade kläder.

– Bankerna vägrade ge oss lån. De sa att de inte kunde stödja porrverksamhet. Så var det på den tiden.

Ett par, tre hundår följde. Men så började verksamheten ta fart. Ordet spred sig. Carina Eiche köpte ut kollegan.

– De första åren gick det bara att ha glidmedel och dofter framme. Massagestavarna hade jag i en brödlåda. De plockades bara fram om någon frågade efter dem.

– Nu är alla så mycket mer avspända. Och det kommer in lika många män som kvinnor.

Omsättningen ligger på runt fyra miljoner kronor per år. 30-50 betalande kunder per dag. Klitoriskittlare och kukringar är populärast.

Butiken är på cirka 25 kvadrat. Dova färger. Sammet. Raffset, prostataleksaker, erotiska spel.

– Allt möjligt folk kommer in. Det är samma spridning som på Ica. Alla åldrar, alla läggningar, alla kön.

Nästan alla kunder är rimliga och respektfulla. Skamfulla förslag är väldigt ovanliga.

– En gång ringde en man och ville köpa mina underbyxor för 20 000 spänn. Det fick han inte.

Carina Eiche skrattar åt minnet. Hon pratar snabbt, parerar mina frågor rutinerat. Hon kan sin bransch väl vid det här laget. Hon säger att någonting är på väg att hända.

– Det har alltid varit så att försäljningen dippar oförklarligt vissa dagar. Men nu har någonting annat hänt.

– I går var det bara hälften så många kunder. Och hittills i dag bara två.

Vad beror det på? Jag inbillar mig att människors intresse för sex borde explodera i dödens skugga. Det påstås att de sista veckorna i Hitlers bunker var en enda lång orgie. Fullt begripligt om det stämmer.

Carina Eiche dröjer med svaret, som om hon provtänker.

– Folk har kanske annat att tänka på än intimiteter. Och jag märker ju hur försiktiga människor som kommer in i butiken är. De vill inte ta i någonting.

Hon skulle på mässa i Antwerpen nästa vecka. Den är inställd. Samma sak med branschens Oscars-gala i Birmingham.

På en av väggarna hänger ett schema för vårens kvällsaktiviteter. "26/3 Kuken für alle"..."5/4 Prova på smisk och bondage"..."11/5 Fortsättningskurs för fittfantaster"...

Populärast är kursen i oralsex. Suga på banan, slicka på apelsin. Frukterna är givetvis ekologiska, detta är ju Sofo, surbrödsbageriernas och de hippa barernas kvarter.

Kursen kommer sannolikt att ställas in.

– Jag har två anställda. Vi får väl göra annat om inte kunderna återvänder. Målar om, rensa lagret.

– Två månader. Så länge klarar jag mig nog. Sedan kommer det att bli tufft.

Hennes verksamhet är långt ifrån den hårdast drabbade. I vart fall inte än så länge. Men även handeln i kärlek är utsatt i coronans tid.