Åkessons borde säga tack och hej till Sabuni

Liberalerna vill ha SD:s stöd – behandlar dem som skit

O​m jag var Jimmie Åkesson skulle jag säga tack och hej till Nyamko Sabuni.

Hon vill bli minister med hjälp av hans röster.

Men behandlar honom som något katten släpat in.

Under lång tid har väljarbarometrarna pekat på ett regeringsskifte efter valet nästa år.

Moderatledaren Ulf Kristersson har stora chanser att bli ny statsminister med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen.

Ett av skälen till att det ser ut så är att Liberalerna för ett halvår sedan bytte fot. Deras mål är att göra Kristersson till statsminister och för att det ska kunna förverkligas har partiet lagt sitt gamla avståndstagande mot Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna åt sidan.

Partiet kan nu tänka sig att samarbeta med partiet.

Nyamko Sabuni. Arkivbild.

Men samarbetet får, enligt partiledaren Nyamko Sabuni, inte vara hur omfattande som helst. Liberalerna är till exempel inte berett att budgetförhandla med SD.

Inför Liberalernas kongress, landsmötet i november, kommer nya krav på avståndstagande från Jimmie Åkesson och hans parti.

I en motion som refereras av Sveriges Radio och stöds av exempelvis Liberalernas kvinnoförbundets ordförande krävs att SD inte ska få ha tjänstemän i regeringskansliet efter en förväntad valvinst för politikens högerflank.

Det är ett vanligt sätt att underlätta för budgetförhandlingarna mellan en regering och deras budgetpartners i riksdagen. Exempelvis hade Liberalerna fem tjänstemän på finansdepartementet tills de bröt samarbetet med regeringen i somras.

Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Om jag var Jimmie Åkesson skulle jag alltså säga tack och hej till Nyamko Sabuni.

Brutalt uttryck vill Sabuni ingå i en borgerlig regering ledd av Ulf Kristersson efter valet 11 september nästa år. För att det ska bli möjligt krävs SD:s stöd som redan meddelat att stödet inte kommer att vara gratis.

Sabuni vill alltså ha Åkessons stöd för att bli minister igen, som hon var i Alliansregeringen 2006–2013. Men samtidigt behandlar hon SD som något katten släpat in. Avskräde.

Det är en attityd som måste betraktas som märklig. Rentav oförskämd. Och ohållbar om Liberalerna och Sabuni verkligen vill åstadkomma det som de säger sig göra.

 

Men kanske blir det aldrig något problem. För det första vet vi inte om Ulf Kristersson kommer att bilda regering. Vid de tillfällen han fått chansen sedan valet 2018 har han hittills tackat nej – utan att ens försöka.

För det andra vet vi inte om Liberalerna är ett riksdagsparti efter valet. Enligt den färskaste väljarbarometern, från Novus, är stödet för partiet nu 2,1 procent, långt under riksdagsspärren på fyra procent. I senaste Aftonbladet/Demoskop, från början av augusti, uppgick stödet till 3,3 procent och har legat under fyra procent under lång tid.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.