Mejla

Lena Mellin

Kriminella driver fram ett samhälle ingen vill ha

Politikernas enda vapen är hårdare straff

KOLUMNISTER

Vi kan inte ha det så här.

Det är illa nog att kriminella har ihjäl varandra på gatorna.

Men när det övergår till att hota vanliga människors liv kan det löpa iväg. Till ett samhälle inte ens de kriminella vill ha.

Det här är ett cyniskt resonemang, jag medger det.

Det är tillräckligt illa att kriminella skjuter ihjäl varandra i parker och på gator. Mitt bland vanligt folk.

Men med enstaka förskräckliga, förfärande undantag då de tagit livet av fel person, är det här i huvudsak en kriminalitet som drabbar andra kriminella.

Det är som sagt tillräckligt illa. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som publicerades tidigare i år om dödligt skjutvapenvåld går Sverige emot den allmänna europeiska trenden. Den är att den typen av våld minskar. Men i Sverige ökar det och vi ligger i topp av de undersökta länderna.

Politikernas svar på den våldsamma utvecklingen har i huvudsak varit repressiv. Hårdare lagar, längre straff. Det är redan överfullt på fängelserna.

Men den vägen har inte varit särskilt framgångsrik som framgår av ovanstående. Våldet eskalerar oavsett vilka regler som riksdagen klubbar. Så har det i alla fall varit hittills.

I stället för att minska har våldet mot vanliga, oskyldiga människor som nu i Göteborg, ökat. Rökpelaren syntes över hela stan, otaliga människor evakuerades från sina hem, 16 fördes till sjukhus varav fyra hamnade på iva och fyra i tryckkammare.

Jag vet, man vet inte vilka som står bakom explosionen i den västsvenska trappuppgången. Men jag har svårt att tro att avsikterna var goda. Mycket svårt.

Posten ”Sprängattentat i Sverige” på Wikipedia erbjuder skrämmande läsning. Norrköping, Klippan, Stockholm, Göteborg, Norrköping, Värnamo – listan kan göras hur lång som helst.

Enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum, gjordes i början av 2010-talet omkring hundra ”explosivämnesundersökningar”. 2019 var de 350.

Det upptrappade våldet som drabbar helt oskyldiga ökar trycket på riksdagens partier. Ropen på ännu mer repression ljuder högre och höger.

Politiken kommer att leverera det, törs jag lova. Inte bara för att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att i det här läget stå emot pressen mot skärpta lagar och längre straff.

Utan också för det är det enda medel politikar har att ta till – på kort sikt. Att ge sig på orsakerna till den ökande våldskriminaliteten tar lång tid. Mycket lång tid.

Då måste man ge sig i kast med varför unga killar rekryteras redan då de nyss fyllt tio och snart är fullfjädrade gangsters som inte plågas av att placera sprängladdningar i vanligt folks trappuppgångar.

Då måste man ge sig på skolan, socialtjänsten, segregationen och de synnerligen otrivsamma bostadsområdena. Och allt det som gör gangsters känslokalla.

Men det tar sannolikt flera decennier. Under tiden blir lagarna strängare och straffen längre.

Risken är att vi till slut hamnar i ett samhälle där nivån på repressionen är så hög att inte ens kriminella vill bo och leva där.

Det borde de gängkriminella och mc-gängen, som oftast tillskrivs ansvaret för sprängningarna, tänka på. Och sluta ge sig på vanliga människor i vanliga bostadshus. Alternativet kan vara outhärdligt, även för dem.

Som sagt, ett cyniskt resonemang. Men något för gängen att tänka på. Trots att de sällan eller aldrig lagförs för sprängningarna. Ingen har sett något, ingen har hört något – förrän det smäller.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Polisens två teorier efter explosionen

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Kriminalpolitik

Sprängdåd