Mejla

Wolfgang Hansson

En solklar segrare minskar risk för våld

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

WASHINGTON D.C. Oavsett vem som vinner finns det en sak väldigt många amerikaner drömmer om.

En solklar segrare i presidentvalet.

Det är bästa sättet att undvika våld och att det inte blir jurister som avgör valet i stället för väljarna.

När jag promenerar på gatorna i centrala Washington är det tydligt att oron för att valet ska sluta i våld är stor. Arbetare är i färd med att täcka så gott som alla skyltfönster i banker, butiker och andra lokaler i kvarteren runt Vita huset. Det gäller även caféer och butiker som är öppna. Där får man gå in genom en dörr täckt av träskivor.

Några få fastighetsägare verkar chansa på att staden inte kommer att brinna efter valet. Där är fönsterrutorna oskyddade mot stenkastare. Rädslan är likas stor för omfattande plundring som för att de politiska protesterna ska spåra ur.

Jag har heller aldrig sett Vita huset så avskärmat. I början av president Trumps första fyra år kunde man promenera på Pennsylvania Avenue och titta in över det höga järnstaketet mot den pampiga byggnaden.

Nu är gatan avstängd för alla utom Vita hus-personal. Lafayette Park framför Vita huset är avstängd med höga, svarta järnstaket. Det är knappt man får en skymt av byggnaden.
Antingen är president Trump så rädd för sin säkerhet att han vill avskärma sig eller så är han så hatad av vissa att han måste skyddas på ett sätt som ingen amerikansk president före honom.

När jag reste till USA för snart tre veckor sedan packade jag ner gasmask, skyddsväst och en hjälm i form av en keps. Saker jag bara brukar ta med om jag åker till en krigszon. Jag kunde inte ens drömma om att jag någonsin skulle behöva dem i USA.

Så här långt har valspurten varit mestadels lugn men oron hoas människor ligger hela tiden stark under ytan.

Felaktiga mätningar

Det jag får höra hela tiden är att enda sättet att undvika kaos och våld efter valet är att någondera kandidaten vinner en så klar seger att den inte går att ifrågasätta.

Vågar man tro opinionsmätningarna är en storseger för Joe Biden fullt möjlig. Han leder i nästan alla de drygt tio vågmästarstaterna . Det amerikanska valsystemet med elektorsröster förstärker dessutom även en knapp seger.

Trump kan givetvis vinna ändå ifall mätningarna är felaktiga. Men segern blir i så fall troligen knapp. Kanske ännu mindre än förra gången. En storseger för Trump är osannolik om inte mätningarna är helt uppåt väggarna. Det var de inte ens 2016 när Hillary överraskande förlorade.

Det är därför presidenten ägnat så mycket tid åt att prata om valfusk. Han vill helt enkelt bereda marken för att han och republikanerna kommer att utmana en seger för Biden i domstolarna.

Om inte det inte blir storslam för Biden.

Båda kandidaterna har redan hyrt in en armé av jurister i viktiga vågmästarstater som ska nagelfara valprocessen. Vid minsta fel kommer de att överklaga vilket gör att risken är stor att det inte kommer att finnas ett färdigt resultat på tisdag kväll amerikansk tid.

Eftersom viktiga delstater som Pennsylvania, Michigan och Wisconsin inte får öppna poströsterna före valdagen är det osannolikt att de kommer att hinna räkna alla redan på tisdag kväll.

Västgötaklimax

Pennsylvania har dessutom fått klartecken på att man får räkna poströster som anländer fram till fredag. I North Carolina har de hela sex dagar på sig efter valdagen.

Om det är jämnt kommer dessa delstater inte att kunna redovisa något färdigt resultat på valnatten.

Rädslan bland demokraterna är att eftersom fler republikaner röstar personligen på valdagen och de rösterna räknas först så kommer Trump kanske att ha en ledning i viktiga delstater innan poströsterna är räknade. Risken är då att han utropar sig till segrare innan det finns ett färdigt resultat med hänvisning till att poströsterna är fusk.

Så när det färdiga resultatet väl kommer råder redan kaos och bråk. Ju längre tid det tar för det färdiga resultatet att komma desto större risk för våldsamheter.

Fast i bästa fall oroar sig människor i onödan. Valet kanske slutar med ett västgötaklimax och en tydlig segrare. Då finns det förhoppningsvis inte så mycket att bråka om.

Vita huset i Washington DC.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vita huset i Washington DC.
Publicerad:

LÄS VIDARE