Löfvens jultal kändes omtänksamt

Det är inte varje dag jag blir rörd av tal

Statsministerns jultal kändes omtänksamt.

Jag blev nästan rörd.

Det hör inte till vanligheterna.

Stefan Löfven har en lite trasslig relation till väljarna. Hans förtroendesiffror ligger sällan eller aldrig i topp trots en numera nära nio år lång tid som ordförande för det största riksdagspartiet.

En del av förklaringen till det kan vara att Löfven normalt är en ganska dålig talare. Det lyfter sällan.

Men av jultalet detta långa coronaår blev man, eller i alla fall jag, nästan rörd. Det kändes som Stefan Löfven, statsminister (S) verkligen ville förmedla något av sitt innersta till alla oss som bor i Sverige.

Stefan Löfven

Utifrån sett måste han ju haft det sju resor värre än de allra flesta av oss detta ovanliga och prövande 2020. Ett par snedsteg från regeringens sida och en redan svår situation kunde ränna iväg och bli ett rent helvete. Det är ett ansvar som måste gnaga oerhört. Och tära.

Men trots det kände han alltså att han, så här på tröskeln till julen, ville förmedla någonting till oss.

Inte hopp. Inte glädje. Jag skulle vilja kalla det omtänksamhet. Stefan Löfven kändes omtänksam i det omkring sex minuter långa talet framför julgranen på Sagerska huset, statsministerbostaden.

Han tyckte att vi skulle dra lärdomar av det gångna året. En av dem var att ensam inte är stark, att vi behöver varandra. Det har blivit uppenbart, för den som inte visste det förr, under de mer än nio månader som gått sedan den första coronavågen rullade in över Sverige. Det senare sade inte Löfven, det påstår jag.

Statsministern sade också att pandemin blottlagt många brister i vårt land och så räknade han upp en rad områden, bland annat äldrevården och skolan.

Äldreomsorgen, javisst. Den verkar de flesta vara överens om var i ett sämre skick än man tidigare kunnat ana. Men skolan? Har coronan verkligen satt strålkastarljuset på luckor även där? Jag ställer mig frågande.

Till sist sade Stefan Löfven att han själv inte kunde ringa alla som firar jul i sin ensamhet. Men han uppmanade oss alla att ringa någon under julhelgen, någon som man misstänker inte får så många samtal, varken under jul, nyår eller annars.

Alla politiker håller sommartal. Jag minns inte vem som kom på idén. Jultalens uppfinnare är däremot Fredrik Reinfeldt (M). Han fick snart många efterföljare.

De brukar, i vid bemärkelse, kommentera dagsaktuella frågor, ibland i kombinationen med någon ideologisk utvikning.

Men så var alltså inte fallet med Stefan Löfvens jultal i år. Vem som helst kunde ha sagt det som han sade i talet, från vänster till höger.

Det hade mer karaktären av ett omtänksamt videoklipp. Det behöver verkligen inte vara något fel på det och var det inte heller.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.