Troligen grips fler ryska spioner

Sannolikt kommer fler ryska spioner att gripas.

Enligt en färsk rapport samt Säpos underrättelser agerar Moskva mer och mer offensivt för att främja sina intressen.

Den man och kvinna från Ryssland som greps i går, misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet, har inte saknat ekonomiska muskler.

Det gifta paret äger en mångmiljonvilla i en av Stockholms tjusigare förorter och har haft god omsättning i sitt företag, som har såväl importerat som exporterat industriteknik och elektroniska produkter.

Möjligen var det Skatteverket som satte Säpo på spåret, då myndigheten tidigare getts tillstånd att göra razzia mot parets bostad för att säkra handlingar i ett misstänkt ärende om skattebrott, ett fall som avslöjade en komplex ägarstruktur och spår som ledde till skatteparadis.

Om nu duon är skyldig till något slags spionage – jag skriver om, då vägen från anhållande till fällande dom är lång och guppig och misstänkta kan visa sig vara oskyldiga – är det inte en alltför djärv tanke att företaget har använts som både bas och täckmantel för den egentliga verksamheten.

 

Det är så här en viss sorts spioner arbetar.

Välordnade liv, framgångsrika i yrkeslivet, pengar saknas inte, tillbakadragna, vill inte väcka uppmärksamhet.

En händelse som ser ut som en tanke är att paret greps bara någon dag innan rättegången inleds mot två bröder som misstänkts ha spionerat för Rysslands räkning.

Detta en slump såtillvida att de två utredningarna inte har det minsta med varandra att göra.

Dessutom påstår åklagaren att åtminstone en av bröderna, som varit anställd av såväl Säpo som Must, är en spion av en helt annan sort än vad det gifta paret rimligen misstänks vara.

Ändå finns det utrymme för att argumentera för att det alls inte är en tillfällighet att de två fallen rullas upp nu.

I en unik rapport – för första gången har spionaget i Europa kartlagts utifrån öppna källor – som Totalförsvarets forskningsinstitut publicerade före sommaren konstaterades att hotet från utländska spioner har ökat.

Polisen gör husrannsakan hos spionerna.

Kartläggningen är baserad på information på 42 personer som har erkänt eller dömts för spioneri i Europa mellan 2010 och 2021.

Majoriteten av dem har varit anlitade av Ryssland i en eller annan form, antingen för den militära underrättelsetjänsten GRU eller säkerhetstjänsten FSB.

Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, en av författarna till rapporten, konstaterade att spionaget från Ryssland inte bara dominerar utan har ökat i vår del av världen.

Det i sin tur beror på de allt starkare geopolitiska spänningarna som råder mellan Ryssland och Europa och som har blivit än starkare efter Putins invasion av Ukraina.

(Det finns goda grunder att misstänka att även västvärldens spionage mot Putin & co ökar, men det ämnet får bli föremål för en annan kolumn än denna.)

 

Antalet fällande domar för spionage i Europa har ökat markant under den undersökta perioden.

Det kan bero på att denna verksamhet har ökat. Det kan bero på att Moskva blivit aggressivare och därmed mer oförsiktigt. Det kan givetvis vara en kombination av dessa anledningar.

Men de avslöjade fallen, anser rapportförfattare Jonsson, är bara toppen på ett isberg. Vilket förefaller vara en rimlig bedömning. Brotten kan vara svåra att upptäcka och inte sällan sker diskreta utvisningar efter avslöjanden.

Det i går gripna paret frihetsberövades efter en utredning som Säpo har bedrivit tillsammans med Försvarsmakten.

Exakt vad för slags olagligheter de misstänks för återstår att se. Men det behöver inte röra sig om spionage av det slag som många förknippar med den sortens brottslighet och som det görs filmer av med grådaskiga interiörer från andra sidan järnridån innan Warszawapakten föll.

Illegal underrättelseverksamhet kan bedrivas på många sätt. I fjol dömdes exempelvis en man till tre års fängelse för spionage mot Volvo cars och Scania för Rysslands räkning.

I sin senaste årsbok drar för övrigt Säpo ungefär likadana slutsatser som dem som presenteras i FOI:s rapport.

Sverige utsätts oftare och oftare för angrepp från främmande makt. Ryssland tillsammans med Kina och Iran pekas ut som de största hoten.

 

Det finns ingen anledning att bli förvånad om fler spionaffärer avslöjas inom en framtid som inte är alltför avlägsen.

Följ ämnen i artikeln