En märkligare valrörelse har aldrig skådats

Trump kan ha mött sin överman.

Det är den märkligaste upptakten till ett amerikanskt presidentval jag skådat.

Utmanaren Joe Biden sitter isolerad i en källare utan att ens vara formellt utsedd.

Han borde vara chanslös. Men president Trump kan ha mött sin överman.

Trots att Joe Biden leder klart i alla opinionsmätningar över Donald Trump är det inte många som är beredda att sätta sina pengar på utmanaren.

Även Hillary Clinton ledde in i det sista i valet 2016 men det var Trump som vann tack vare det amerikanska valsystemet.

Tilltron till opinionsmätningar är därför begränsad.

Dessutom har Donald Trump ett par synbara fördelar.

Förutom att han är president så leder han just nu landet genom sin värsta kris sedan andra världskriget. Han får extremt mycket exponering i media jämfört med sin motståndare. Inte minst tack vare de så gott som dagliga presskonferenser från Vita huset som Trump på något sätt förvandlat till valmöten. Detta i ett läge då varken han eller Biden kan bedriva en normal valrörelse.

Båda ingår i riskgruppen för covid-19. Biden är 77 år och Trump 73. En president kan inte sluta styra eller resa men för Joe Biden innebär det att han tvingats isolera sig i källaren i huset i Delaware. Om han ger sig ut på resor skulle han bryta mot smittskyddsmyndighetens rekommendationer om karantän för individer över 70 år.

Anklagas för övergrepp

Biden har försökt lösa detta genom att inrätta en videostudio i sin källare varifrån han skickar ut poddar och kampanjsnuttar. Men intresset från både allmänhet och media är lågt. Alla är fullt upptagna med följdverkningarna av coronakrisen.

Biden har dessutom ingen formell plattform att arbeta från. Han är inte senator. Han har ingen roll i arbetet för att lösa coronakrisen. Han är inte ens formellt utsedd till demokraternas partikandidat trots att alla motståndare erkänt sig besegrade. Ett antal uppskjutna primärval som ska hållas i juni och juli hänger i luften på grund av corona.

Det bästa Joe Biden kan göra är kanske att sitta kvar i sin källare.

Biden utses formellt på partikonventet men det har skjutits fram till mitten av augusti. Tills dess existerar han i lite av ett vakuum.

Som lök på laxen anklagas han av en kvinnlig före detta medarbetare för sexuella trakasserier. Biden förnekar helt. Övergreppen ska ha skett för 27 år sedan men utgör ändå en potentiell fallgrop för den förre vicepresidenten som har ett rykte att vara lite närgången.

På pappret är det med andra ord inte så mycket som talar till Bidens fördel.
Lägg till det att amerikaner i tider av kris ofta samlas bakom sin president. I början av coronapandemin steg Donald Trumps popularitetssiffror.

Men nu syns en klar trend nedåt. Sannolikt beror det på Trumps nyckfulla och ibland rent inkompetenta sätt att sköta svaret på pandemin. Han var till en början sen på bollen. Därefter har han motsagt sina egna experter och uttalat sig märkligt i diverse medicinska frågor.

”Tvätta lungorna”

När en amerikansk president på allvar föreslår att man kan använda desinfektionsmedel för att tvätta insidan på lungorna mot corona så är det givet att det påverkar förtroendet från allmänheten negativt.

Trump har byggt mycket av sin popularitet kring att skapa en framgångsrik ekonomi. Coronakrisen har fullständigt raserat den. Börsraset har delvis hämtats igen men arbetslösheten stiger till nya rekordnivåer. Många av dem som drabbas är Trumps största väljargrupp, icke högskoleutbildade vita män.

Nu öppnar många delstater delvis upp, påhejade av Trump, trots varningar från experter att dödstalen och påfrestningarna på sjukvården då kommer att öka markant.

Biden hävdar att Trump kommer att försöka använda krisen till att skjuta upp valet. Men då krävs ett beslut av det av demokraterna kontrollerade representanthuset. Inte så troligt.

Så kanske det bästa Biden kan göra är att sitta kvar i sin källare och låta Trump fortsätta skjuta sig själv i foten i coronakrisen.

Utan att han kunnat bedriva någon valkampanj har Bidens opinionssiffror ökat i flera av de nyckelstater som han måste vinna för att bli vald den 3 november.

Men Donald Trumps verkliga överman kanske inte heter Joe Biden utan snarare covid-19.