Mejla

Kristoffer Bergström

Någon borde säga ifrån mot Magister Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Rökande hurtbullar. Elaka clowner. Kristdemokratsledare som fejkar bröllop. Glädjespridare som får dig att misströsta. Finns det något mer fängslande än dubbelnaturer?

Till den sista kategorin hör Rickard Nordström.

När den 26-årige säljaren blev lärare plockade han med det bästa från affärsvärlden. Klassen ska drivas som ett företag, rummet ska kallas Kunskapsfabriken, ett team ska byggas och visas upp i sociala medier.

Läraren Rickard Nordström prisades 2017 på Lärargalan och är influerare med 30 000 följare på Instagram. Han inspirerar. Men mellan klippen på elevövningar talar han sig varm om robotdammsugare och sällskapsspel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Läraren Rickard Nordström prisades 2017 på Lärargalan och är influerare med 30 000 följare på Instagram. Han inspirerar. Men mellan klippen på elevövningar talar han sig varm om robotdammsugare och sällskapsspel.

Han anställdes i Malmö och prisades 2017 i en underkategori på Lärargalan. Han började podda, tog sig namnet Magister Nordström, föreläste och sålde via sin hemsida mössorna BAAM och STOLT, båda värdeord han återkommer till i sina motivationstal.

 

För Rickard Nordström är inte bara lärare för årskurs fyra till sex, han är också influerare med 30 000 följare på Instagram och 150 000 på Tiktok. Han inspirerar. Med sin keps och sina välredigerade klassrumsfilmer blåser han in ungdomlig fräschör i yrkeskåren, låter oss veta vilket som är det roligaste och viktigaste jobbet. På så vis gör han stor nytta.

Och så gör Rickard Nordström reklam.

Mellan klippen på elevövningar talar han sig varm om robotdammsugare, jultröjor och sällskapsspel. DU kan suga i dig kunskap, DEN HÄR kan suga i sig damm. Lägg undan mobilen och ta fram det här företagets nya spel. BAAM!

Rickard är dålig på att reklammärka inläggen. Det kommer han behöva åtgärda efter att Kissie fällts i Patent- och marknadsöverdomstolen för ett par dagar sedan. Men i övrigt gör han inget otillåtet.

 

Varken skollagen eller marknadsföringslagen förbjuder dylik annonsering. Extraknäck regleras i sjunde paragrafen av LOA, lagen om offentlig anställning, och slår fast att sidouppdrag inte får rubba förtroendet eller ifrågasätta opartiskheten i arbetet. Men det är upp till kommunen att bedöma om så är fallet.

Vellinge, där han nu är verksam, säger nej. De tycker tvärtom att Magister Nordström ger skolan god publicitet, att andra kan ta efter.

Det beslutet är så himla sorgligt.

Jag betvivlar inte att Rickard Nordström är en duktig lärare och utgår från att kollegor runtom i landet styrks av hans optimism. Klart att han tacksamt tar emot berömmet och de extra tusenlapparna så länge ingen bromsar. Och tänk att vara elva år och få kopiera virala hälsningsklipp med majjen.

 

Men någon högre upp borde säga ifrån när en lärare på en kommunal skola tjänar sidopengar på sina elever. Nej, barnen håller aldrig upp produkterna, men de figurerar på samma plattformar, utan dem hade han aldrig varit så populär. Reklamen har yrkestiteln som avsändare.

I princip alla skrån har sina influerare. Journalister, politiker, jurister, frisörer. Nu har marknadskrafterna hittat in i offentlig sektor, till lärare och poliser. Lagstiftningen kommer inte åt företeelsen, så tills vidare kan vi inte göra mer än att förstå vad som sker.

Så mitt råd är att samhällslärare visar Magister Nordström för sina elever och låter dem analysera fenomenet.

Få ämnen är lika talande för samtiden.

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

LÄS VIDARE