Penningtvättmålet är ett kraftigt slag mot narkotikaligorna

Ljusskygga valutaväxlare är oumbärliga för de kriminella nätverken.

Domen i Stockholms tingsrätt i dag kan vara den viktigaste framgången på flera år i kampen mot samhällsfarlig brottslighet.

Vid tillslaget hittades påsar med pengar och på dem handskrivna lappar med vilket användarkonto de tillhörde.

16 kriminella organisationer tvättade över 200 miljoner kronor vid ett och samma växklingskontor på Södermalm i Stockholm.

Det är inte en liten härva som det i dag föll en över 400 sidor tjock dom över.

Kontorschefen döms till fängelse i åtta år och nio månader för bland annat grova penningtvättsbrott.

Övriga elva tilltalade får också räkna med många år bakom murar, om nu domen står sig efter den prövning i hovrätten vi kan utgå ifrån kommer att ske.

 

När polisen till slut gjorde husrannsakan mot kontoret hittades påsar med kontanter i taket, praktiskt nog försedda med handskrivna lappar med smeknamn på kända gängmedlemmar.

Spanare hade noterat att kriminella de kände till sprang in och ut från lokalen, men den hemliga kameraövervakningen genererade inte tillräckliga bevis för ett tillslag.

Men så levererade fransk polis bevis i form av encrochat och efter en utredning som pågick i över ett år väcktes ett åtal som jag tror håller även i nästa instans.

Stockholms tingsrätt beskriver pengarullandet som ”synnerligen allvarlig brottslighet av samhällsfarlig art”.

Det må låta dramatiskt, men är inga överord.

 

Narkotikahandeln omsätter miljardbelopp, vinster som behöver tvättas för att kunna någotsånär lagligt föras ut ur landet för återinvestering i nya partier hasch, kokain och allt vad det nu är.

Utan växlingskontor blir det mycket svårt att hålla grytan kokande. De kriminella gängen behöver assistans i kontantöverföringen.

Utredningar av detta slag är komplexa och kräver samarbeten mellan aktörer för att bli framgångsrika.

Men så har också polisen samarbetat med Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten i detta ärende.

 

Penningtvättslagen har i olika omgångar skärpts, men det är inte den här delen av kampen mot den organiserade brottsligheten som de politiska utspelen primärt rör.

Icke desto mindre kan insatsen mot växlingskontoret vara det största nederlaget för de kriminella nätverken i Stockholm på flera år.