Chocksiffra för nye C-ledaren

Lägsta förtroendet hittills i Aftonbladet/Demoskop

Nye C-ledaren Muharrem Demirok får en mardrömsstart i Aftonbladet/Demoskop om förtroendet för partiledarna.

Bara fyra procent har ganska eller mycket stort förtroende för honom.

Det är den hittills sämsta siffran i mätningens historia.

Muharrem Demirok valdes till Centerpartiets nye ordförande efter Annie Lööf för elva dagar sedan. Inledningen har varit tung.

Redan på partistämman i Helsingborg, där en del talare luftade sitt missnöje, blev det dålig stämning. De visste inte vad han hette, hade aldrig träffat Demirok och var allmänt ifrågasättande.

Det nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop om förtroendet för partiledarna är inget undantag. Man skulle kunna kalla det en skräcksiffra utan att alls överdriva.

 PLUS: Kritiken mot Demirok: ”En one man show”

Fyra procent, fyra personer av hundra, har ganska eller mycket stort förtroende för honom. Det är en mycket låg siffra. Den lägsta för en ny partiledare sedan Demoskop inledde sina mätningar på den här punkten för flera decennier sedan.

Män och kvinnor är ungefär lika negativa. Men bland de yngsta väljarna, de som inte fyllt 30, ser det värre ut än i väljarkollektivet som helhet. Bara två procent har ganska eller mycket stort förtroende för Demirok bland dem.

Om man jämför med företrädaren Annie Lööf framstår uppförsbacken som ännu brantare för Muharrem Demirok.

Andelen som har ganska eller mycket stort förtroende för henne är 37 procent. För honom fyra.

Nye C-ledaren Muharrem Demirok får en mardrömsstart.

I undergrupperna kvinnor, män och väljare under 30 är Lööfs siffror 47, 27 och 39. Motsvarande för Demirok är 4, 5 och 2 procent.

Att Demirok dömts för att ha skallat två personer vid två olika tillfällen för länge sedan förklarar bara delvis det låga förtroendet för honom. Hans vaga kontur är sannolikt mer betydelsefull för de urdåliga siffrorna. Varför är Demirok centerpartist och vad är det viktigaste för hans parti att förändra? Man vet inte.

Både den avgångne och nye C-ledaren ingår i mätningen som inleddes den 1 februari – dagen före valet av Muharrem Demirok – och avslutades sex dagar senare. Men i tabellerna här intill har jag strukit Lööf, eftersom hon inte längre är ordförande i Centerpartiet.

När det gäller gruppen väljare som inte gillar dem är Lööf och Demirok mer jämställda. Siffrorna är 47 respektive 51 procent.

I statsministermatchen leder fortfarande Magdalena Andersson stort. Övertaget över titelinnehavaren Ulf Kristersson (M) har dock krympt med en procentenhet till 19 procent under den senaste månaden. Nästan sex av tio, 57 procent, har ganska eller mycket stort förtroende för Andersson. Nästan fyra av tio, 38 procent, har samma uppfattning om Kristersson.

Samtliga partiledare i regeringen eller i regeringsunderlaget har tappat kraftigt i förtroende sedan de kom till makten.

Regeringen tillträdde i mitten av oktober. Intervjuerna för november månads förtroendemätning från Aftonbladet/Demoskop inleddes två veckor senare.

Demirok valdes till ny partiledare för Centerpartiet tidigare i februari.

Sedan dess har förtroendet för energiminister Ebba Busch (KD) minskat med tio procentenheter. Det brutna vallöftet om elstöd före jul och alla turer kring det är den främsta förklaringen.

 PLUS: Fick dansk skalle av C-ledaren: ”Han var ung och dum”

Förtroendet för Åkesson (SD) har minskat med sju procentenheter, för Kristersson med sex medan L-ledaren Johan Pehrson har tappat fem procentenheter av det förtroende han hade i början av november.

Magdalena Andersson däremot ligger kvar på ungefär samma nivå som då. Då var det som 58 procentenheter som hade ganska eller mycket stort förtroende för henne. Nu är det för 57. Det är oftast enklare att vara oppositionspolitiker än att sitta på makten.

Miljöpartiets språkrör och Liberalernas Pehrson ligger som vanligt i botten på förtroendeligan. Men den här gången har de alltså fått sällskap av nye C-ledaren Muharrem Demirok. Vi vet snart om det är ett övergående – eller seglivat – tillstånd.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Partiledarligan

Magdalena Andersson (S). 57%. -1
Ulf Kristersson (M) 38%. Oförändrat
Jimmie Åkesson (SD). 34%. -3
Ebba Busch (KD). 31%. -2
Nooshi Dadgostar (V). 26%. + 4
Johan Pehrson (L) 19%. Oförändrat
Märta Stenevi (MP) 16%. +2
Per Bolund (MP). 13%. -2
Muharrem Demirok (C). 4%. NY

Andel väljare som anger att det har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller den förra mätningen för en månad sedan.

 

Kvinnoligan

Magdalena Andersson 64%
Ulf Kristersson 32%
Nooshi Dadgostar 29%
Jimmie Åkesson 27%
Ebba Busch 24%
Märta Stenevi 19%
Per Bolund 16%
Johan Pehrson 15%
Muharrem Demirok 4%

Andel kvinnliga väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren.

 

Mansligan

Magdalena Andersson 49%
Ulf Kristersson 43%
Jimmie Åkesson 41%
Ebba Busch 37%
Nooshi Dadgostar 24%
Johan Pehrson 24%
Märta Stenevi 13%
Per Bolund 10%
Muharrem Demirok 5%

Andel manliga väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren.

 

Ungdomsligan

Magdalena Andersson 61%
Ulf Kristersson 37%
Nooshi Dadgostar 35%
Ebba Busch 30%
Jimmie Åkesson 30%
Johan Pehrson 23%
Märta Stenevi 20%
Per Bolund 19%
Muharrem Demirok 2%

Andel väljare under 30 år som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren.

 

Bottenligan

Märta Stenevi 66%
Per Bolund 66%
Ebba Busch 58%
Johan Pehrson 56%
Nooshi Dadgostar 53%
Jimmie Åkesson 52%
Ulf Kristersson 51%
Muharrem Demirok 51%
Magdalena Andersson 33%

Andel väljare som har mycket eller ganska litet förtroende för partiledaren.