Dags att rensa i röran kring charlataner och bedragare

Aftonbladets reporter på Ulf Kilmans behandlingsbord.

Det läskigaste med Ulf Kilman och hans avokados är inte Ulf Kilman. Det läskiga är inte ens avokadon. Det obehagliga ligger i att han bara är en av så många och att Ulfarna kommer i så oändligt många versioner. 

Det är otroligt viktigt att the Ulfs of the world dras ut i ljuset och får smaka på sitt eget vetegräs och blir konfronterade med sina egna försurade hjärnor. Mer granskning av charlataner och bedragare som utnyttjar desperata människor med dödsångest. 

Men jag är inte förvånad att han finns. Hela Instagram och Facebook är fullständigt nedlusat med människor som vaknar en dag och är:

Själslig coach som kan ”hjälpa med personliga trauman”

Spirituell guide

Onlinecoach i ”hälsa”

Läser tarotkort 

Manifesterar till universum, pengar till exempel

Till synes vanliga människor som har hus, familj, jobb och går runt bland oss andra. Och så en dag kommer de på att de har en gåva. Hur går det ens till? 

 

För många av dem finns en gemensam nämnare i form av ett miljardföretag som heter ”Juice plus” som säljer pulver och piller och kapslar i en pyramidliknande organisation som har knutit Bear Grylls till sin verksamhet. 

För mig personligen ser jag ingen skillnad på en religiös sekt och ett kvacksalvarsammanhang där vilsna människor rekryteras för att sälja skit till andra vilsna människor. 

Olika namn, olika tillvägagångssätt, samma mål och mening: lura människor som inte har förmågan eller orken att ifrågasätta och stå emot. 

Det är dags att rensa i den här röran nu. 

Det finns ingenting som lugnar min själ så mycket som vetenskap. Forskning som visar att vi inte behöver tillskott och piller och vitaminer och magnesium. 

När Emma Frans sitter i morgonteve och säger att kroppen får i sig det den behöver genom en varierad kost så är det som om jag lämnat in alla mina sinnen på spa. 

Kroppen tar hand om oss, åt oss. När vi äter, när vi sover, när vi känner kärlek, när vi rör vid varandra, när vi tar en promenad i skogen, när vi har näsan mot solen, när det doftar av tall, när vi simmar i ett hav, när vi lyssnar på kroppens signaler. 

Och när vi blir sjuka så finns skolmedicin och vetenskap. Som Ulf Kilman avfärdar eftersom evidens och forskning hindrar honom från att skada rädda människor som är redo att låta hans avokado leda vägen. 

Om Ulf Kilman tar all sin inbillade kunskap och använder den till en metod som gör att jag väljer rätt avokados på Ica så är jag beredd att lyssna. 

I väntan på detta hoppas jag på hårdare lagstiftning. 

Men just nu är du ute i ljuset Ulf, du står där med ditt saltvatten och vi ser dig. 

 

Följ ämnen i artikeln