Bortom mingel och makt finns folkets verklighet

Bortom minglet och makten i Almedalen finns en annan verklighet. Folkets.

Sverigedemokraterna går fortsatt framåt.

I Almedalen har vårt lands politiska elit denna vecka samlats. Ledare, både de maktfullkomliga och de som helhjärtat tror på politikens goda makt, har letat efter orsaken. Ordet främlingsfientlighet hänger över ­debatten, frågan: ”Varför känner väljarna så här? Vi är ett rikt land. Vi har det ju så bra”.

Frågar du eliten i Almedalen, ja. Men bortom minglet och makten finns en annan verklighet. Folkets.

En semesterdag i barndomstrakten, vi far till ­Gekås. Här vankas ingen champagne i köerna. Inga ­selfies med partiledare, ingen tv-tid, ingen plats ­ på scenen.

Människor som knegar och knogar, hoppas på sol men biter ihop i regn.

Ha husvagn på campingen intill varuhuset, grilla flintastek och ta en öl. Slita hela året. Handla här för att ha råd med barnens nya jeans och vinterstövlar. Vända på varenda krona, göra sitt bästa, jobba och betala skatt.

Ska jag, när jag hamnar vid deras bord, säga att de är rasister och inskränkta om de oroar sig för hur mycket flyktingar Sverige klarar av?

När de pratar om en hårt belastad äldrevård, ­förskoleköer, fulla förlossningskliniker, ­vägar, järnvägar och ett försvar som måste rustas upp. Kan jag inte förstå min gamla kompis? Hon som ­inte varit hos tandläkaren på tre år och som upprörs över gratis akut tandvård till EU-migranter? Ska jag fördöma frustrationen hos vännen från förr? Hugo från Chile, som kom på 1970- talet. Som går till jobbet på bryggeriet, räknar burkar dag efter dag och frågar mig om tiggarna, varför friska, vuxna människor inte ens söker jobb?

Ska jag vifta bort rädslan över IS-krigare mitt ibland oss och inför segrega­tionen?

Ingen vid bordet tycker att vi ska stänga gränserna, bara föra en rimlig politik. Några röstar vänster, andra höger, det är bra personer, en fin ljus kväll.

Allt de vill är att bli lyssnade på, inte fördömda med argument från ovan. De har varma hjärtan, men oroliga.

Vill makthavarna och medierna i Almedalen hitta svar är det här, på campingen som är en ögonblicksbild av ett Sverige utanför rampljuset.

I den här oron, bortom eliten, hos folket.