Grym och brutal brottslighet mot samhällets svagaste

”I stället för att lägga skulden på offren som hela tiden får höra att de inte är tillräckligt vaksamma, bör samhället rikta in sig på gärningspersonerna”.

Utvecklingen går åt fel håll.

Allt fler äldre blir utsatta för bedrägerier.

När polisen sätter fast gärningspersonerna avslöjas en grym och brutal brottslighet som riktas mot samhällets allra svagaste.

Nyligen avslutades en rättegång i Stockholms tingsrätt som hade kunnat få stenar att gråta blod.

En ung man, född 2003, var åtalad för grovt bedrägeri, inbrottsstöld och grovt egenmäktigt förfarande. Offren ett stort antal kvinnor mellan 80 och 99 år.

En av dem var på plats i rättssalen. En var avliden. I två fall fick tidigare förhör läsas upp. Övriga berättade via videolänk vad de utsatts för.

 

Brottsturnén började i 19-åringens hemtrakter i Stockholmsområdet i maj i år med att en 94-årig kvinna blev avlurad sitt halsband och bankkort.

”Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till att tillvägagångssättet varit systematisk och organiserat, att den tilltalade utgett sig för att vara polis och att brottet har riktats mot en äldre person i dennes bostad och alltså varit av särskilt farlig art”, står det i åklagarens stämningsansökan.

Nio dagar senare tränger sig 19-åringen, enligt åklagaren, in i en 89-årig kvinnas lägenhet på Östermalm i Stockholm. Han utger sig återigen för att vara polis och stjäl smycken och bankkort för 78 000 kronor.

Två dagar senare vilseleder han på samma sätt en 97-årig kvinna. Under juni månad åker han runt i Stockholmsområdet, i Skåne och Göteborg och lurar av 14 kvinnor i åldern 86-99 år deras pengar och värdesaker.

Innan han anhålls i juli tvingar han sig in i en 98-årig kvinnas bostad i Stockholm, tillsammans med andra gärningspersoner, och tar hennes bankkort och två armbandsur.

De tar ut 15 000 kronor i kontanter och går sen och handlar för 40 000 kronor med hennes kort.

Sammanlagt har 19-åringen, som misstänks ingå i en större liga, lyckats komma över värden på 900 000 kronor under sin två månader långa brottsturné.

 

Samtidigt som rättegången pågår mot 19-åringen i Stockholm genomför polisen i Malmö flera tillslag mot bedragare som också uppträtt som falska poliser. Fem personer, tre män och två kvinnor i 25-35-årsåldern, anhålls misstänkta för grovt bedrägeri, inbrottsstöld och föregivande av allmän ställning.

Sammanlagt har det i år kommit in 600 anmälningar om falska poliser som riktat in sig på att stjäla från äldre.

En polistalesman i Malmö säger att det handlar om professionella bedragare som är ”otroligt förslagna, kalla och beräknande”. De arbetar systematiskt för att hitta offer.

I Järfälla i februari ringde en annan liga över 150 samtal - alla till kvinnor över 80 år. De lyckades lura sex av kvinnorna att de var från banken eller polisen.

Denna vedervärdiga brottslighet verkar bara öka. I stället för att lägga skulden på offren som hela tiden får höra att de inte är tillräckligt vaksamma, bör samhället rikta in sig på gärningspersonerna. 

Enligt åklagaren ligger straffvärdet för 19-åringens brott på 3-4 års fängelse. Det är alldeles för lite.

Hittills i år har över 17 000 bedrägerifall anmälts till polisen, en ökning med 79 procent jämfört med 2021. Det handlar om över 400 miljoner kronor, och mest utsatta är äldre bankkunder. (Källa: Konsumentverket).

I Stockholm arbetar polisens ”Team Eko” mot bedrägerier mot äldre, och det har lett till ett trettiotal fällande domar. Nu ska fler utredare anställas. Samtliga dömda bedragare är kopplade till kriminella nätverk.

Ett nätverk i Järva fick genom bedrägerier mot äldre in två miljoner kronor i månaden. Enligt polisen genererar denna brottslighet lika stora summor som gängens narkotikaförsäljning. (Källa: Mitt i Stockholm).