Därför har Biden svårt hindra Iran att skaffa kärnvapen

Både USA och Iran vill återgå till kärnavtalet som Donald Trump skrotade.

Men ingen vill se ut som den som gör eftergifter till motståndaren.

Därför är det så svårt att blåsa nytt liv i avtalet som ska hindra Iran från att skaffa kärnvapen.

När de båda sidorna träffas i dag i Wien för första gången sedan Trump sa upp avtalet 2018 så vägrar delegationerna sitta i samma rum. Istället kommer diplomater från bland annat Tyskland att springa mellan de iranska och amerikanska delegationerna så att de indirekt kan prata med varandra.

Målet är att båda sidor återigen ska börja följa avtalet som förhandlades fram 2015 under Barack Obama och som gör att Iran hindras från att anrika uran av så hög grad att man kan framställa kärnvapen. I utbytte lyftes successivt de ekonomiska sanktionerna mot Iran.

USA preisent Joe Biden

Men när dåvarande president Trump sa upp avtalet 2018 återinfördes tuffa sanktioner samtidigt som Iran åter började anrika uran till en högre kvalitet.

EU, Kina och Ryssland som också var med och skrev på avtalet har hela tiden försökt att hålla det vid liv. Sedan Joe Biden blev president har man tagit för givet att det bara är en tidsfråga innan båda sidor ska börja följa avtalet igen.

Det har visat sig vara lättare sagt än gjort.

Biden vill att Iran först säger att de tänker följa avtalet och att USA först efter de ska börja lyfta en del av sanktionerna. Irans president Rouhani anser att USA måste lyfta sanktionerna innan det kan bli tal om att Iran ska följa avtalet igen.

Båda ledarna har starka krafter att ta hänsyn till på hemmaplan.

Biden vill inte uppfattas som svag mot Iran, ett land som många amerikaner ihop med Kina ser som USA:s värsta fiende.

Irans president Hassan Rouhani

Bara månader från kärnvapen

President Hassan Rouhani har att kämpa mot starkt konservativa krafter inom Irans prästerskap som inte vill se något nytt närmande till USA.

Båda sidor måste hitta en medelväg där de kan presentera sig som vinnare.

Bråttom är det också. I juni hålls presidentval i Iran och många bedömare tror att de konservativa kommer att vinna vilket i så fall gör det ännu svårare att nå en uppgörelse.

Iran anses nu bara befinna sig månader från att ha tillräckligt med höganrikat uran för att tillverka ett kärnvapen.

Dessutom utformade Trump USA:s nya sanktioner på ett sånt sätt att det skulle bli extra svårt för Biden att bara lyfta dem. Bland annat terroriststämplade Trump den iranska armén viktigaste gren, det republikanska gardet.

Andra faktorer gör det lockande för Iran att gå med igen.

Irans ekonomi var usel redan före pandemin på grund av sanktionerna men har drabbats extra hårt av corona. Landet är i stort behov av att omvärlden öppnar för handel med Iran.

Biden vill till varje pris förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen men vill slippa ge sig in i ett nytt militärt äventyr för att nå målet.

Kärnenergiavtalet var den perfekta kompromissen för båda länderna. Och för omvärlden som vill minska risken för ett nytt krig i Mellanöstern.

Exemplet Nordkorea

Men det finns också starka krafter som är emot. Israel anser att Iran bara luras och att man i själva verket i hemlighet fortsätter försöken att skaffa sig kärnvapen och även måste hindras från att utveckla långdistansrobotar som kan bära kärnvapen. Israel vill med hjälp av USA bomba Irans kärnenergianläggningar. Något som även Saudiarabien skulle applådera.

Så där står världen återigen i ett farligt läge på grund av att Trump sa upp avtalet.
För världen handlar det inte bara om att undvika ett nytt krig utan också förhindra att kärnvapen sprids till ännu fler länder.

Lyckas Iran framställa kärnvapen kommer Saudiarabien att vilja gå samma väg för att återställa maktbalansen mellan de två regionala stormakterna. Båda på olika sätt totalitära och oberäkneliga regimer.

Världen behöver inte ytterligare orosmoment på kärnvapenfronten.

Nordkoreas kärnvapen återstår redan som ett olöst problem. Trumps två möten med diktatorn Kim Jong-un var en ny form av direktdiplomati men löste ingenting eftersom Nordkorea inte vill ge upp sin livförsäkring.

Exemplet Nordkorea visar varför det är så viktigt att hindra länder från att skaffa sig kärnvapen. Precis som Nordkorea har Iran starka kopplingar till terroraktiviteter, och för den delen även Saudiarabien. Det vore extra farligt för världen om dessa länder i framtiden skulle förfoga över kärnvapen.

En återgång till kärnenergiavtalet skulle minska den risken.