Bengtzboe slingrar sig som en daggmask

M-ledamoten bor såklart inte i en sommarstuga utan sophämtning på vintern

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe bor i en kommun och är skriven i en annan.

Det ger honom en rejäl summa pengar – skattefritt.

Men det har ett pris. En lovande politisk karriär kan läggas på is.

Erik Bengtzboe, 32, är en av Moderaternas påläggskalvar. Han kom in i riksdagen redan som 23-åring, under sin tid som ordförande i ungdomsförbundet Muf, och är i dag sitt partis arbetsmarknadspolitiska talesperson.

I slutet av 2013 bosatte sig Bengtzboe enligt folkbokföringen i Nyköping, på sin mammas adress. Det berodde sannolikt på att han i valet året därpå inte bara kandiderade till riksdagen utan också till kommunfullmäktige i just Nyköping.

Enligt gällande regler ska ledamöter i kommunfullmäktige väljas bland dem som är folkbokförda i kommunen, inte några andra.

Efter valet 2014 hade Erik Bengtzboe alltså minst två politiska uppdrag. Han fortsatte som riksdagsledamot och han tog plats i hemstaden Nyköpings fullmäktige. I dag sitter han enbart i riksdagen.

 

Så långt är det inga konstigheter. Det som därefter inträffar är däremot märkligt. Han fortsätter att vara skriven i Nyköping trots att han uppenbarligen inte bor där.

Upplägget har gett Bengtzboe möjlighet att plocka ut över 158 000 kronor från skattebetalarna, en möjlighet som han också utnyttjat.

När Aftonbladet första gången intervjuade Erik Bengtzboe sade han att han inte bodde hos sin mamma utan sedan 2013 i ett annat hus i Nyköping. Han påstod att han ägde det tillsammans med mamman för att sedan ändra sig till att det bara var mamman som var ägare.

Han hävdade också att folkbokföringen var ett ”misstag”. Misstaget skulle dock inte bestå i att han var folkbokförd i en kommun och i verkligheten bor i en annan, i det här fallet Stockholm.

Felet skulle vara att han var folkbokförd på en oriktig adress i Nyköping. Men det har en försumbar inverkan på storleken på den skattefria ersättningen från riksdagen.

Efter intervjun bytte han folkbokföringsadress till huset som han inte äger tillsammans med sin mamma. Det är ett fritidshus. Då sattes en ny brevlåda upp och sopabonnemanget ändrades. Tidigare hade Bengtzboe tagit med sig soporna därifrån under vintern. Säger han.

I en senare intervju säger M-ledamoten att det inte stämmer att han bott i mammans fritidshus sedan 2013. Rätt år skulle vara 2017. Det är dock inte heller korrekt. Bengtzboe, men inte hans fru eller barn, skrevs på adressen i slutet av mars i år. Efter Aftonbladet började ställa frågor.

 

Erik Bengtzboe slingrar sig som en daggmask. Han skrev sig med stor sannolikhet i Nyköping trots att han inte bor där för att han ville bli invald i kommunfullmäktige.

Där sitter han inte längre och numera är han skriven i det ensligt belägna fritidshuset som han enligt egen utsago vistats i ”en handfull nätter” under den senaste vintern.

Det faller på sin egen orimlighet att så skulle vara fallet. Bengtzboe bor såklart inte i fritidshuset. Men arrangemanget ger honom extrapengar ur statskassan. Att han inte erkänner det beror sannolikt på att upplägget är både lukrativt och skämmigt.

Det kan också vara anledningen till att han dels vrider sig som en mask, dels inte gör det som är rätt, skriver sig i Stockholm där han bor med sin familj.

 

Att allt skulle bero på ett misstag är struntprat. Myndighetspost skickas, med vissa undantag, till den adress man är folkbokförd på. Det går inte att misstolka, i alla fall inte för en riksdagsledamot, väl förfaren i myndighets-Sveriges grundläggande regler. Särskilt om man har sex år på sig att fundera på saken.

Upplägget, och de skiftande förklaringarna, kan göra att Erik Bengtzboes lysande framtidsutsikter kan tvingas läggas på is under en tid framöver. I värsta fall, för honom, under en bra tid framåt.

Att Erik Bengtzboe är riksdagsledamot för Sörmland och tillhör samma länsförbund i Moderaterna som partiledaren Ulf Kristersson är en försvårande omständighet för honom. I just det distriktet har man inte råd att lägga fingrarna emellan med personer som avviker alltför mycket från den rätta vägen.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.