Hans samhälleliga engagemang var genuint

En av Sveriges mest kända advokater har gått ut tiden.

Claes Borgström var en stridbar jurist och samhällsengagerad debattör.

De är många nu, människorna i Sverige som har avlidit i covid-19. En av de senaste är Claes Borgström.

Han tog sin juristexamen 1974, blev advokat några år senare och visade tidigt ett patos utöver det vanliga.

Säkert fanns mer lukrativa uppdrag än att vara ledamot i Pressens opinionsnämnd och Advokatsamfundets disciplinnämnd, men renhållningsarbete av det slaget är väsentliga inslag i ett samhälle som gör anspråk på att vara anständigt.

Känd för en bredare allmänhet blev Borgström som expertkommentator åt Sveriges Radio då Christer Pettersson ställdes inför rätta för mordet på Olof Palme 1989.

Den nasala stockholmskan och de tydliga analyserna vann publikens gillande och under ett antal år avlöste den tidens stora mål varandra.

Under sommaren 2009 stod Borgström i centrum för två medialt hårdbevakade rättegångar,  mot konstfackseleven Anna Odell och en 15-årig pojke som misstänktes för mordet på Therese i Stureby.

Claes Borgström blev 75 år.

Claes Borgström tog med åren allt större plats i det offentliga samtalet med ett betydande samhällsengagemang.

År 2000 utsågs han till Sveriges förste manliga jämställdhetsombudsman. Med sitt patos för kvinnors rättigheter och rättvisefrågor lyckades han göra ämbetet mer synligt och inflytelserikt än någon vare sig före eller efter honom.  2007 avgick han.

Borgström var även Thomas Quicks försvarsadvokat under fem år. En insats som han i samband med Quicks frikännanden fick kraftig kritik för. 

Det hävdades, på goda grunder, att han underlåtit att tillvarata sin psykiskt störde och tungt medicinerade klients objektiva intresse av att inte dömas oskyldig.

Borgström svarade med att anmäla sig själv till Advokatsamfundet för att få saken prövad, men samfundet tog inte upp fallet. 

Att Quick fick resning och friades för de åtta morden hindrade inte Claes Borgström från att fortsätta hävda att de ursprungliga domarna var korrekta. 

Claes Borgström var även partipolitiskt engagerad. Han värvades av Mona Sahlin som jämställdhetspolitisk talesperson 2008.

2013 lämnade han socialdemokraterna och gick till vänsterpartiet. Borgströms insatser som advokat må ha varit blandade, men hans samhälleliga engagemang var genuint.