Mejla

Natalia Kazmierska

Har hela Sverige blivit skvatt galet?

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Det är public service på bästa sändningstid, en slaskig söndagskväll i februari och KD-ledaren ska strax rappa med skånsk brytning till Timbuktus ”Det löser sig”.

”Vad gör du här, det är ju inte ens valår i år?!” frustar spelmannen Kalle Moraeus till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Nej, hade det varit valår hade cirka 1,5 miljoner tittare förmodligen inte behövt uppleva det som ägde rum i nöjesprogrammet Så ska det låta i går kväll. Under valrörelser tolkas reglerna kring opartiskheten så hårt att antirasistiska stand up-komiker kan portas från tablån.

Nu kunde man visserligen fundera på om Ebba Busch Thor smygstartade röstfisket med sin frikyrkoversion av Robyns ”Dancing on my own” - för övrigt ett passande låtval med tanke på hur ödsligt det måste vara för KD-anhängare under fyraprocentspärren.
Men det är ändå obegripligt att SVT låter en toppolitiker nojsa runt i ett av deras mest populära underhållningsprogram, som i vanliga fall ju är ämnat åt professionella artister. Vad är nästa steg, som en klok tv-kritiker frågade sig, Jimmie Åkesson som kurbitsexpert i Antikrundan?

Ännu konstigare var kanske hur hela Sverige plötsligt föll pladask för Ebba Busch Thors ”succéshow”.
Från höger till vänster kom stående ovationer. Politiker och journalister brast ut i hyllningar till fantastiska, duktiga, tonsäkra KD-Ebba, en ”stjärna som måste få glänsa” enligt Östersundspostens ledarsida. ”Supersuccé” löd analysen från TV4:s politiska kommentator.

Partiledaren trendade i sociala medier, lanserades som vårt nästa Mello-hopp och fick PR-experter att slänga ur sig floskler i stil med: 'framträdandet kan få positiv effekt, men det kan också ses som något negativt”.

Själv tänker jag inte recensera KD-toppens hiphopmoves, men låt oss för principens skull jämföra med Göran Perssons svängom bredvid kossan Doris i Bolibompa för femton år sedan. Det många inte minns är att den faktiskt föregicks av en riktig intervju, där han fick pedagogiska frågor om statsministerrollen.

Grävande journalistik på hög nivå om man jämför med Så ska det låta.

Så varför får just Kristdemokraterna rocka loss i SVT:s paradprogram?
För att Ebba Busch Thor är en tjej som sjunger fint?

För att allt är grått och tråkigt och hon såg så glad ut när hon erotikdansade mot Moraeus?
Jag vet ärligt talat inte om vi vill veta svaret på den frågan.

Publicerad: