Historisk dom gör inte slut på rasismen

Förväntade kravaller förbyttes till glädjescener när polisen Derek Chauvin fälldes på alla punkter.

Det är en historisk dom och ett historiskt tillfälle. Men den gör inte över en natt slut på rasismen inom poliskåren.

Många politiker och ansvariga drog garanterat en lättnadens suck över den hårda domen. Besked om hur långt fängelsestraffet blir kommer om åtta veckor men det blir minst tio år.

Allt annat än en fällande dom hade inneburit svåra oroligheter över hela USA och risken för ännu en het sommar med gatuprotester och kravaller.

Nu skrek många svarta istället ut sin glädje över att det inte längre finns straffrihet för vita polismän som dödar svarta.

Även om bevisen mot Chauvin verkade övertygande var det många som inte vågade tro på en fällande dom av den enkla anledningen att det är ovanligt att poliser i USA döms för att de dödar någon i tjänsten, särskilt om personen är svart. Om det sker är åtalspunkterna ofta betydligt mildare än i Chauvins fall.

Expolisen Derek Chauvin förklarades skyldig till George Floyds död och riskerar upp till 40 års fängelse.

Men man ska komma ihåg att Chauvin förmodligen inte dömts om det inte varit för den videofilm på över nio minuter som visade hur han fortsatte trycka sitt knä mot George Floyds nacke även sedan denne blivit livlös. De starka bilderna var helt avgörande för domen.

I bästa fall skickar domen en signal till polismän över hela USA att det inte är ok att rutinmässigt använda dödligt våld.

Domen avskaffar däremot inte med ett hugg rasismen inom den amerikanska poliskåren.

Några ruttna äpplen

Risken är nu att ansvariga och allmänhet lutar sig tillbaka och säger att fallet Chauvin visar att det finns rättvisa för svarta i USA och att det bara handlar om att rensa ut ett antal ruttna äpplen från poliskåren.

Det är ett recept för att det oproportionerliga dödandet av svarta kommer att fortsätta.

Det som hände George Floyd pågår varje dag i amerikanska städer. De flesta fall får ingen uppmärksamhet överhuvudtaget. Finns det ingen videofilm är det alltid polisens version av händelseförloppet som gäller.

Expolisen Derek Chauvin förs ut ur rättssalen i Minneapolis sedan han befunnits skyldig för George Floyds död.

Vad som krävs för en verklig förändring är genomgripande reformer av polisväsendet och polisutbildningen.

Representanthuset har röstat igenom ett lagförslag som minskar polismännens juridiska skydd. Men republikanerna i senaten säger nej och tänker döda förslaget med en så kallad filibuster, man pratar i all oändlighet för att förhindra en omröstning.

President Joe Biden krävde i går att förslaget skulle röstas igenom men det är tveksamt om han kan få tillräckligt många republikaner att ändra sig trots att pressen i och med domen är hög.

Mycket av makten över polisen ligger dessutom på delstaterna. Det är där reformerna måste ske. En del delstater har redan börjat det här arbetet men mycket återstår att göra.

Att polismannen i Minneapolis skulle dömas på alla punkter var långtifrån givet. Förutom videofilmen fanns en annan viktig faktor. Stadens polischef och fler av Chauvins kollegor vittnade mot honom och hävdade att det han gjort bröt mot polisens regler. Att poliser vittnar mot varandra i ett sådant här fall är mycket ovanligt och ett tecken på att ”den blå väggens” tystnad är på väg att brytas.

Vändpunkt

Att den negativa kårandan bryts är en viktig förutsättning för att poliser ska börja rannsaka sig själva och det dödliga våld de använder alltför lättvindigt.

George Floyds brott var att han misstänktes för att ha betalat med en falsk 20-dollarsedel vid köp av cigaretter. Han gjorde motstånd när han greps men att det skulle sluta med att han dödas av polisen står inte i rimlig proportion till brottet.

En möjlig backlash kan bli att många unga tvekar inför polisyrket om de riskerar långa fängelsestraff för ”att de bara gör sitt jobb”. I Minneapolis har en fjärdel av poliserna sagt upp sig efter Floyds död för ett knappt år sedan.

George Floyd blev 46 år gammal.

Domen ger Floyds anhöriga en känsla av att rättvisa skipats. Den kan också innebära en vändpunkt för det amerikanska samhället.

Men reformer av polisen är bara ett första steg. Rasismen är vida spridd i hela det amerikanska samhället. Den är en kvarleva från slaveriets tid. Även om det avskaffades för över 150 år sedan lever föreställningen att svarta är underlägsna och mindre värda kvar i det amerikanska samhällets väggar.

Domen mot Derek Chauvin ändrar inte på det.