Han kräver censur som försvar mot Ryssland

Journalisten Petru Macovei, 50.

CHISINAU. En gata i centrala Chisinau. Dammet och avgaserna ligger som milt dis över den täta bilkön: några tutar, de flesta har accepterat ännu en morgon där trafiken rör sig som klister.

Ett kontor på en innergård. En fristad i larmet och stressen. Petru Macovei, 50-årig journalist, sitter vid ett konferensbord och förklarar varför censur är nödvändigt.

Macovei företräder ett förbund för Moldaviens oberoende tidningar, API, Den fria pressens förbund.

Borde han inte säga att censur är förkastligt, skadligt för demokratin? Inte tvärtom?

Kriget rasar på andra sidan gränsen. Inget land har tagit emot så många flyktingar per capita som Moldavien, 400 000. De flesta har fortsatt till andra länder men 95 000 har stannat i hopp om att snart kunna återvända hem.

– Min familj har tagit emot sju personer från Odessa, säger Macovei.

 

Moldavien är fattigast i Europa efter Kosovo. Trycket på landet är enormt. Flyktingarna. Utbrytarrepubliken Transnistrien som beskyddas av ryska ”fredsskapande” styrkor. Transnistrien utropade sin självständighet fjärde mars. Vad händer om Putin erkänner Transnistrien som stat – som han gjorde med Donetsk och Luhansk före kriget?

– En tredjedel av Moldaviens medborgare stödjer Putins krig, säger Macovei.

Landet har i åratal varit utsatt för massiv rysk propaganda.

Propagandan och desinformation är en del av den ryska krigföringen.

Hur kan man värna sig?

Censur, säger Macovei. Det är rätt att stoppa ryska sändningar.

– Vårt land har ingen strategi för att skydda informationsutrymmet. Vi har partier som stödjer Ryssland, vi har ryska ortodoxa kyrkan som stödjer Putin.

Petru Macovei, 50, företräder ett förbund för Moldaviens oberoende tidningar, API, Den fria pressens förbund.

Först nu har regeringen stoppat ryska sändningar över Moldavien. Parlamentet har beslutat om två månaders undantagstillstånd.

Kan man försvara demokratin genom att inskränka den?

Macovei har hört invändningarna förut, han ler igenkännande.

Visst förstår jag honom. Det är inte som under andra världskriget där till exempel den tyska propagandan var effektiv men lätt igenkännlig som just propaganda.

Internet och sociala medier skedmatar oss med lögner och propaganda. Det smakar så gott att vi själva ber om mer, och mer. Algoritmerna på nätet är en sirensång som lockar användarna längre och längre in i en fantasivärld.

USA:s politiska system är på väg att brytas sönder. Det republikanska partiet befinner sig i något som liknar religiös hysteri där Trump är översteprästen. Utan internet hade det inte varit möjligt.

Den ryska propagandan och desinformationen inför kriget var häpnadsväckande effektiv. Lögnerna om Ukraina som naziststat. Lögnerna om Ryssland som utsatt för hot från omvärlden, offermyten.

Vi befinner oss i en ny verklighet som vi inte vet hur vi ska hantera.

 

När Twitter blockerade Trump, alltså censurerade, var det redan för sent. När EU stoppade de ryska sändningarna var kriget sedan länge ett faktum. (Ryssland inledde det 2014, i år blev det fullskaligt.)

Ändå kan jag inte acceptera Petru Macoveis argument. Censur strider ju mot allt det som demokrater står för.

– Jag talar om propaganda och lögner som medvetet sprids och betalas av Ryssland. När det är krig blir medierna Rysslands vapen. Det handlar inte om att censurera åsikter.

Petru Macovei och API föreläser för politiker och allmänheten om propaganda och desinformation. Macovei och hans kolleger är ute i småstäderna och byarna och håller seminarier om kritiskt tänkande.

Så försvarar du dig i attacken mot din hjärna.

Utanför det stillsamma kontoret faller den europeiska ordningen samman. Gamla sanningar gäller inte. Vi är många som försöker finna nya.

 

Följ ämnen
Ukraina