Bidens nya huvudvärk

USA har ett överflöd av vaccin men amerikanerna går inte längre och tar sina sprutor.

I början såg det så bra ut. President Joe Biden lyckades överträffa sitt vallöfte att vaccinera hundra miljoner amerikaner under sina första hundra dagar.

Nu tillhör USA de sämre i västvärlden.

För att rädda ekonomin och sin popularitet tar Biden till tvång för att få folk att ta vaccinet.

Den senaste månaden har varit tuff för presidenten. Kritiken har varit svidande mot hans sätt att sköta USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Trots att en klar majoritet amerikaner stöttar hans beslut att avsluta kriget sjunker Bidens popularitetssiffror.

Men Afghanistan är inte presidentens största huvudvärk.

En lika viktig faktor till det minskade stödet är att coronapandemin återtagit sitt grepp om Amerika.

USA var bland de första länderna i världen att få god tillgång till vaccin. I början flöt allt på bra. Biden lyckades med råge överträffa sitt vallöfte att vaccinera 100 miljoner amerikaner under sina första 100 dagar som president.

Men den initiala succén har förbytts i vad som närmast liknar ett fiasko.

USA har ett överflöd av vaccin men amerikanerna går inte längre och tar sina sprutor. Bara 53 procent av befolkningen är fullvaccinerad. Det ska jämföras med att 70 procent av medborgarna inom EU redan i augusti fått två doser vaccin.

Vaccinationsgraden skiljer sig visserligen mellan EU-länderna men USA befinner sig ungefär där länder som Slovakien, Kroatien och Polen ligger.

Obegränsad tillgång

Medan Europa först nu har så gott som obegränsat med vaccin har USA länge haft en mycket god tillgång. I många länder i Europa fortsätter vaccinationsgraden att ticka uppåt men i USA har det tagit så gott som tvärstopp.

Trots att man i vissa delstater till och med lockar med kontanter eller ger presenter tvekar människor.

Det handlar om rädsla men också om att pandemin i USA som så mycket annat blivit politiserad. Vaccinationsviljan är extra låg bland republikaner.

För USA och Joe Biden är det ett problem på flera sätt.

Tack vare den mer smittsamma deltavarianten ökar smittspridningen åter. Dödstalen stiger brant igen. Från 500 döda per dag i somras till 1 500 döda nu. I områden där många insjuknar är intensivsjukvården hårt pressad. Totalt har över 650 000 amerikaner avlidit i covid-19.

Ett av de främsta skälen till att Joe Biden lyckades besegra Donald Trump i valet var att han lovade att ta coronapandemin på allvar. Om han nu misslyckas att få bukt med pandemin försämrar det hans chanser till återval.

Vaccintvång

Den ekonomiska återhämtningen riskerar att avstanna. Även om det inte är aktuellt med några nya nedstängningar stannar folk i högre grad hemma om de är rädda för att bli smittade. Försämras ekonomin spiller det också över på Biden.

Därför tar han nu i med hårdhandskarna.

Biden inför ett tvång för alla federalt anställda att vaccinera sig. De som inte gör det riskerar sanktioner och ytterst sina jobb. Detsamma gäller de som arbetar inom sjukvården. Till och med inom privata företag med över 100 anställda vill Biden införa vaccinationsvång eller tvinga de anställda att testa sig en gång varje vecka.

Biden förklarade i går att han förlorat tålamodet med de 80 miljoner amerikaner som ännu inte vaccinerat sig trots att de haft möjlighet.

– Er vägran har kostat oss alla, dundrade presidenten.

Motsatt effekt

Diskussionen är densamma i USA som i Sverige när det gäller ansvaret hos dem som vägrar vaccinera sig med den skillnaden att situationen hos supermakten är långt mycket sämre.

Presidenten får hård kritik för att han går så hårt fram. Hans ultimatum till ovaccinerade amerikaner riskerar dessutom att få motsatt effekt. Många av de som sedan tidigare tvekat kan nu definitivt slå bakut.

Dessutom är det nästan garanterat att beslutet kommer att utmanas i domstolarna. Har presidenten verkligen så vittgående befogenheter? Ja, hävdar Biden. Nej, det bryter mot konstitutionen, säger kritikerna.

Samtidigt känner Biden att han måste göra något. USA är ett av de länder i världen som har bäst förutsättningar att få bukt med pandemin men folks ovilja att ta sprutor mot covid-19 gör att man ändå ser ut att misslyckas.

För Biden och Demokraterna är det viktigt att de inför nästa val kan visa på en framgångsrik pandemibekämpning. Tvångsåtgärderna ger honom också en möjlighet att skifta fokus bort från misslyckandet i Afghanistan.