Det är inte över än, Magdalena Andersson

Nya prövningar väntar nyvalda Magdalena Andersson

Magdalena Anderssons start som statsminister blev unikt besvärlig.

Nu är hon vald – igen.

Men prövningarna fortsätter. Uppförsbacken är också fortsättningsvis brant.

Vid 13-tiden valdes Magdalena Andersson för andra gången på fem dagar till statsminister. Stödet från riksdagen är svagt. Bara 101 ledamöter av 349 röstade för henne. Men hälften eller fler röstade inte emot Andersson och det är det som gäller i denna svårförklarade röstningsprocedur.

Magdalena Anderssons start som statsminister blev unikt besvärlig. Kaotisk, skulle man kunna säga.

Först valdes hon av riksdagen. Sedan röstades hennes budgetförslag ner. Därefter hoppade Miljöpartiet av regeringen. Magdalena Andersson drog efter det beskedet den logiska slutsatsen att hennes regeringsunderlag imploderat och bad talmannen att få bli befriad från uppdraget. Allt inom loppet av drygt sju timmar.

Nåväl. Nu är hon vald på nytt som statsminister för en enpartiregering med Socialdemokraterna. Men hennes bekymmer är långt ifrån över. Utmaningarna, som man säger på nysvenska när man avser problem, är många. Uppförsbacken är brant. Här listar jag de största.

1. Vinna valet. Det finns inte på (S)-kartan att Socialdemokraterna ska slå ett nytt bottenrekord i valet nästa år.

2010 gjorde de sitt sämsta valresultat sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt för hundra år sedan. I valet därpå gick det lite bättre, ett par tiondelar i ökat stöd. 2018 nåddes ett nytt bottenresultat, sämre än 2010.

Fruktan för en ny kollaps 2022 är enorm. Pressen på Magdalena Andersson att prestera bättre än föregångaren Stefan Löfven är stor.

Men det ser mörkt ut. Förutom ett tillfälligt uppsving i samband med inledningen av pandemin förra våren har opinionssiffrorna legat lägre än i förlustvalet för tre år sedan.

2. Ett vinnande lag – med hungriga, smittande personer.

Ett led i processen att vinna valet är morgondagens regeringsombildning. Socialdemokraterna är i behov av ett rejält ansiktslyft. Att gå till val med dagens tilltufsade gäng är inte möjligt.

Ett unikt tillfälle att ta in ”wild cards” har öppnat sig sedan Miljöpartiet lämnade regeringen. Deras fem ministerposter kan besättas med smittande, engagerande socialdemokrater. Men finns de? Oklart.

Magdalena Andersson har för andra gången på fem dagar valts till statsminister.

I alla händelser måste Magdalena Andersson, för att vinna valet, forma ett vinnande lag som verkar vilja något mer än att vara kvar vid makten. Några som vill något helt enkelt. Vare sig det handlar om el, pensioner, brott eller något annat som väljarna bekymrar sig över. Lite entusiasm helt enkelt.

Men det är bråttom. Valet ligger bara drygt nio månader bort. Skynda, skynda är det som gäller för ”Magda”.

3. Enpartiregering. Den förra regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade stöd av 116 ledamöter i riksdagen. Innan Januariavtalet havererade var siffran 175.

Magdalena Anderssons regering har 100 av totalt 349 ledamöter i bagaget. För att få igenom sina förslag i riksdagen måste den alltså ägna sig åt många, och sannolikt också tidsödande, förhandlingar i riksdagen.

Det kommer att krävas både fingertoppskänsla och balanserande av sällan skådat slag.

Det här kan framstå som ett akademiskt problem, det blir ju trots allt till slut någon form av beslut.

Men att förlora alltför många omröstningar ger oppositionen en fjäder i hatten.

Det som möjligen underlättar något är att vi går mot ett val och då brukar de stora, omvälvande besluten i hög grad utebli – just på grund av att ett val väntar runt hörnet.

Men en vårändringsbudget måste i alla fall läggas på riksdagens bord. Och helst få dess stöd för att den nya regeringen ska framstå som någorlunda habil.

4. Oppositionens budget. Magdalena Andersson ska regera på basis av högeroppositionens budgetförslag.

M-, KD- och SD-förslaget omfattar visserligen bara 20 av totalt 1 200 miljarder. Men det innehåller inslag som regeringen inte gillar, som en sänkning av bensinskatten med 50 öre och slopande av införandet av Socialdemokraternas vallöfte, den så kallade familjeveckan.

Det kan försvåra valpedagogiken. Men det skulle förvåna om Andersson och hennes regering vill förändra dessa beslut – om tillfälle skulle yppa sig.

Till Anderssons utmaningar kan möjligen även verkligheten höra. Nya kriser kan segla upp snabbare än snabbt. Exempelvis oväntade förändringar i utbredningen av pandemin.

Magdalena Andersson är vald till statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Men hennes utmaningar är verkligen inte över.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.