Därför blir Bodström landshövding trots att han inte borde

Skandalen på fondbolaget Allra kommer att förfölja Thomas Bodström under hela hans tid som landshövding.

Och det stänker vidare på kompisarna i regeringen som utsåg honom.

Fredagen den 25 augusti meddelade regeringen att de utsett förre justitieministern (S) och advokaten Thomas Bodström till ny landshövding i Stockholm för en period på sex år.

Samme Bodström lämnade i vintras styrelsen för fondbolaget Allra efter halvår som ledamot.

Allra förvaltade pensioner värda 19 miljarder kronor för 130 000 sparare. Men efter avslöjanden i SvD och Sveriges radio stoppade Pensionsmyndigheten bolaget på premiepensionens fondtorg och Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning som fortfarande pågår.

Allra misstänks för att ha lurat pensionsspararna på 150 miljoner kronor och för att ha köpt värdepapper till överpris.

Nu avslöjas, av Expressen och Dagens industri, att Bodström var en av de styrelseledamöter som förra hösten godkände en extra vinstutdelning till Allras ägare på 20 miljoner kronor.

Turerna i Allra ha lett till att utnämningen av Thomas Bodström till statens högste chef i Stockholms län ifrågasatts. Först av ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten som, som privatpersoner, protesterade mot utnämningen i ett brev till ansvarigt statsråd, civilminister Ardalan Shekarabi.

Sedan sällade sig V-ledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas ekonomiska talesperson till kritikerkören. De kräver att utnämningen av Bodström dras tillbaka.

Det är en högst rimlig ståndpunkt. Många tror att landshövdingar enbart ägnar sig åt att klippa band, en direkt felaktig uppfattning. De chefar över statlig verksamhet på regional nivå och har stort utrymme att utforma verksamheten efter eget huvud. De är också länets representant gentemot staten.

Det är alltså en maktposition och på statliga maktposter bör det sitta personer som har allmänhetens förtroende. Det har uppenbarligen inte Thomas Bodström.

Men hans kompisar i regeringen kommer inte att dra tillbaka utnämningen av honom i första taget. För det första är Thomas Bodström sosse och det är en sosse som står på tur för just den här landshövdingeposten där Socialdemokrater och Moderater löser av varandra.

För det andra är han populär i partiet och för det tredje skulle regeringen erkänna att de hade dåligt omdöme om de återkallar utnämningen som placerar Bodström i Tessinska palatset på Slottsbacken i Gamla stan i Stockholm. Där ligger landshövdingeresidenset.

Däremot skulle Thomas Bodström själv kunna ändra sig. Säga att han tagit intryck av kritiken och avsäger sig jobbet som han enligt planerna tillträder den 1 november.

Men det kommer inte heller att hända. Bodström har visserligen sagt att det är med stor tveksamhet han lämnar sin advokatbyrå. Men att frånträda landshövdingeposten innan han ens tillträtt vore detsamma som att erkänna skuld för Allras fondproblem.

Så det som kommer att ske är att en som inte borde utsetts till landshövding ändå blir det. Så märkligt är världen inrättad.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.