Något är riktigt sjukt i den svenska folksjälen

Hur hanterar svenskarna pressen från coronapandemin vi lever i?

Det börjar se ut som ett krig.

På ena sidan: yngre som är rasande på äldres krav på hänsyn och ansvar.

På den andra: äldre som drabbas av en ilska de inte förstår.

Jag hör från många människor som lider svårt av omgivningens nonchalans, hån och ibland öppna hat nu i coronatider. 

Det känns som att det finns något ont bakom det som händer. Något är riktigt sjukt i den svenska folksjälen. 

”Det är en kamp varje gång man går ut och man får vara beredd på strid. I stort sett dagliga konfrontationer”, skriver en kvinna 60+ i Stockholm.

En annan mejlar: ”Det känns som att många yngre vill markera att jag med mitt gråa hår inte ska vara ute och promenera, ännu mindre är det ok att vara en riktig ’prinsessan på ärten’ som påpekar att jag inte vill att någon går nära mig”.

 

Hur hade det sett ut om barn varit den stora riskgruppen för coronasmitta i stället för äldre?

Hade folk gått nära, struntat i avstånd, om det var ett barn man riskerade smitta, och i förlängningen döda? Jag tror inte det.

Det är hat, ilska eller åtminstone avoghet mot äldre det handlar om.

En kvinna skriver: ”om man ber någon att inte komma för nära kan man få fingret eller helt enkelt kärring gå hem, ni ska inte vara ute. Ingen hänsyn, ingen empati, bara en ilska jag inte förstår”. 

Ilskan tar sig ibland skrämmande uttryck:

En 75-årig kvinna mejlar: ”Nonchalansen som de yngre visar när de inte viker en tum vid möte gör mig oerhört ledsen och uppgiven. Min tidigare tro på solidaritet vid kris har sorgligt nog utplånats. Vid ett möte med ett gäng ynglingar, som upptog hela gångbanan, valde jag att utan kommentarer gå ut på gräset intill och blev utsatt för gapskratt och att de vände sig om efter mig och i kör skanderade ”corona, corona!”.  

En person skriver: ”Jag återvände till Sverige för tre veckor sedan. När jag skulle till mitt hotell och passerade en restaurang med ansiktsmask på mig pekade folk och skrattade. En annan gång blev jag kallad idiot. Därefter var det en som frågade varför har du sån där skit på ansiktet”. 

 

Varför gör människor på detta viset? I andra mejl förklaras beteendet, förvånansvärt uppriktigt. Så här skriver en ung man:

”Det är verkligen inte världens lättaste grej att komma ihåg att hålla avstånd från människor man möter på gatan. Corona är liksom överspelat och var/är en betydelselös bagatell för de allra flesta, varpå man helt glömmer allvaret för vissa grupper. Åldringar tror ibland att alla är tankeläsare tyvärr”.

En annan ung man:

”Va ett väldans gnäll om er stackars stackars 70-plussare. Och alla andra ska ta hänsyn och ansvar som om du är självaste drottningen? Sluta tyck så förbannat synd om dig själv”.

En kvinna skriver: ”Min teori är att de yngre är förbannade på oss. Vi har genom vår svaghet förstört deras glädjeämnen. Allt det som de unga tycker ger mening åt livet tvingas de avstå på grund av oss. Så de tänker inte dessutom flytta sig på stan”.

Är det så illa det är?


Det finns andra berättelser också. Man verkar vara bra på att hålla avstånd i Uppsala, och i mindre orter på landet. En del säger att vissa äldre också struntar i att hålla avstånd. Men det absolut vanligaste mejlet jag får är från äldre som känner sig utsatta.

Andra som har det tufft är gravida, människor som är i riskgrupp på grund av sjukdomar och yngre som bryr sig om sina föräldrar och andra äldre. Viktigt att vi ser varandra, förstår varandra och värnar om varandra. Tack för att ni hör av er med era berättelser.

”Vi måste trappa upp kampen mot viruset nu. Det bygger på människors engagemang, vi måste få 10 miljoner människor att förstå att det är allvar”, Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson tycker att regeringen missat att mobilisera svenska folket.


PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen