Mejla

Lena Mellin

Hon borde inte efterträda Sjöstedt

Ingen vet vem Dadgostar är

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nooshi Dadgostar borde inte efterträda Jonas Sjöstedt som V-ledare.

Skälet är enkelt. Ingen vet vem hon är.

Ingen som var med på den tiden har glömt Centerns valaffisch 1998, ”Det här är Lennart”.

På bilden fanns, utöver de upplysande orden, en närbild på den nyvalde partiledaren Lennart Daléus.

I likhet med Nooshi Dadgostar var inte heller han känd för en bredare krets. Och eftersom det snart var val brann det i knutarna för Centern, de var tvingade att göra allt som stod i deras makt för att se till att Lennart blev känd och bekant för väljarna.

Det gick inget vidare. Centern tappade nio mandat och nära tre procentenheter. 2001 avgick Daléus och lämnade politiken.

Ungefär samma uppförsbacke väntar Nooshi Dadgostar, 34, om hon blir vald till partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.

Inför valet 1998 hade Centerpartiet en valaffisch med texten ”Det här är Lennart”. Versionen med Nooshi har Aftonbladets grafiker Paul Wallander gjort.
Inför valet 1998 hade Centerpartiet en valaffisch med texten ”Det här är Lennart”. Versionen med Nooshi har Aftonbladets grafiker Paul Wallander gjort.

Ingen vet nämligen vem hon är, trots att hon suttit i riksdagen sedan 2014 och är vice ordförande i partiet i snart två år.

Dessförinnan gjorde hon sig lokalt något av ett namn som aktiv i ”Alby är inte till salu”, en proteströrelse mot planerade utförsäljningar av allmännyttan i Botkyrka.

Nooshi Dadgostar kandiderar till partiledare för Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar kandiderar till partiledare för Vänsterpartiet.

Sjöstedt lämnar partiet på kongressen i slutet av maj. Om mindre än tre veckor är det stopp för nomineringar till partiledarposten.

Ulla Andersson, partiets ekonomiska talesperson, är den hetaste kandidaten trots att hon i skrivande stund inte gett besked om hon står till förfogande eller inte.

Tre av 25 partidistrikt har hittills nominerat sin partiledarkandidat, Västmanland, Södermanland och Norrbotten. Samtliga har pekat på Ulla Andersson. Sjöstedts parhäst och partiets ekonomiska talesperson under många år. Trots att hon alltså ännu inte sagt om hon står till förfogande.

Jonas Sjöstedt lämnar efter åtta år som partiledare.
Jonas Sjöstedt lämnar efter åtta år som partiledare.

Det finns en sak till som talar emot Nooshi Dadgostar. Vänsterpartiet fick åtta procent i valet 2018 men ligger runt tio nu i de flesta väljarbarometrar.

Det beror på en skicklig balansgång som bär Jonas Sjöstedts signum och som kräver mer omfattande parlamentarisk erfarenhet än Dadgostar har med sina fyra år. Hon är föräldraledig sedan i somras men återkommer 1 mars till riksdagen.

Sjöstedts strategi går ut på att attackera regeringen från vänster men ta hjälp från höger, bland andra från Sverigedemokraterna.

Det är en balansgång som kräver både erfarenhet och pondus. Det saknar än så länge Nooshi Dadgostar.

Det här är Nooshi Dadgostar

  • Namn: Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar
  • Ålder: Fyller 35 i juni.
  • Karriär: Uppvuxen på Hisingen, har pluggat juridik, kommunalpolitiskt aktiv i Botkyrka. Invald i riksdagen 2014, föräldraledig sedan i augusti.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE