Plötsligt har corona blivit en höger-vänster-fråga

Plötsligt har även coronaviruset blivit ett slags debattfråga, där man är antingen för eller emot.

Alla måste välja sida.

Har Folkhälsomyndigheten rätt? Mörkar regeringen smittade fall för att vinna röster? Tror du på rekommendationerna eller vet du bättre själv? Tryck på mentometerknappen.

I vår extremt polariserade tid dröjde det naturligtvis inte länge förrän varenda Facebookdebattör var självutnämnd epidemiolog med egen uppfattning om coronavirusets ursprung och omfattning.

Även riksdagspolitiker utnyttjade snabbt situationen för att föra ut sin egen agenda. Som om covid-19 vore en höger-vänster-fråga, där bara en sammandrabbning i Belinda Olssons SVT-program kan reda ut vem som har rätt.

Ambulanssjukvårdare gör hembesök hos personer som misstänks vara smittade.

Ena sidan är minst lika övertygad som den andra om att man själv har den bästa krisberedskapen. Medan motståndaren i andra ringhörnan anklagas för att göra Sverige till ett nytt Wuhan.

Samtliga är naturligtvis iklädda munskydd i debattstudion.  

Exempelvis DN:s liberala ledarsida passade i dagarna på att angripa hela socialdemokratins inneboende passivitet och antyda att Löfven “duckar” för corona. SD rasar mot socialminister Lena Hallengren. Vänsterpartiet ser ett tillfälle att skriva debattartiklar om hur smittspridningen blir värre på grund av vinster i välfärden. Expressen intervjuar en borgerlig ST-läkare från Gävle som är allmänt kritisk.

Medan moderater som Hanif Bali istället rasar mot MSB och Folkhälsomyndigheten. Exakt varför är oklart, men det är framför allt statsepidemiolog Anders Tegnell som är i skottgluggen. 

I sociala medier flödar nu hatet mot denne expert, från människor som verkar ha hämtat sin kunskap om smittskydd från diskussionsforumet Familjeliv.

Precis som när det gäller klimatfrågan tycks det för många handla om att sprida allmän misstro mot forskarna, mot WHO och det man kallar etablissemanget, hellre än bara att låta förnuftet och handspriten råda.

En debattör menar i sociala medier att regeringen vill piska upp coronaskräcken för att vinna röster. En annan tvärtom att vi ska kräva starkare ledarskap och tvångskarantän. Här finns inga gråzoner, bara två sidor, pest eller kolera.

På Folkhälsomyndighetens Facebooksida kan man läsa hundratals konspiratoriska inlägg av typen: “Vad vet egentligen hovet som vi andra inte vet?”.

Naturligtvis ska myndigheter och ansvariga politiker granskas, även i kristider. Alla beslut som tas är förmodligen inte korrekta, all information som skickas ut inte glasklar. 

Men det som pågår nu är något annat, nämligen att man utnyttjar situationen för att göra sjavig partipolitik av den. En farsot sprider sig i samhället, vissa av oss riskerar faktiskt att dö – men för er är det viktigaste att vinna debatten.


PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen