Ett sensationellt presidentmord blir ännu märkligare

I juli mördades Haitis president Jovenel Moïse.

När Haitis president i somras mördades av ett gäng utländska legosoldater var redan det en sensationell händelse.

Riksåklagaren vill nu åtala landets premiärminister för mordet. Som svar har denne sparkat honom.

Går det att stoppa kaoset i ett av världens fattigaste länder?

I Afghanistan är talibanerna på väg att återupprätta sitt skräckvälde. På Haiti råder en annan sorts kaos. Här pågår interna maktstrider som hotar den fattiga befolkningens redan svåra och slitsamma liv.

Det är bara några veckor sedan över 2 000 människor omkom efter ett jordskalv. En katastrof som i skuggan av Afghanistan fått minimal uppmärksamhet. Tusentals är fortfarande hemlösa medan landets ansvariga ägnar sin kraft åt politiska intriger.

Även på Haiti har världssamfundet plöjt ner många miljarder i bistånd för att försöka få landet på fötter efter svåra jordbävningar, orkaner och årtionden av vanstyre. Tyvärr är resultatet lika nedslående som i Afghanistan.

Det är lätt att sätta på sig sina västerländska glasögon och sucka tungt över dessa länders oförmåga att lyfta sig ur fattigdom och tyranni trots omvärldens hjälp. Eller så är det bara att inse att hjälp utifrån sällan fungerar i länder där korruption är lika vanlig som fattigdomen.

Inte blev det lättare när Haitis president Jovenel Moïse mördades i juli av en grupp legoknektar från Colombia som uppenbarligen agerade på uppdrag av någon annan. Men vem?

Mysterium

Fortfarande är det ett mysterium.

Därför slog det ner som en bomb i går när åklagaren Bed-Ford Claude ville förbereda ett åtal mot premiärministern Ariel Henry för presidentmordet, konspiration mot staten och väpnat rån. Han begärde dessutom att Henry ska förbjudas att lämna landet.

Haitis premiärminister Ariel Henry.

Främsta beviset verkar vara att Henry samma morgon som presidenten mördades var i telefonkontakt med en huvudmisstänkt för mordet, Joseph Felix Badio, tidigare statlig topptjänsteman. Han sparkades några månader före mordet från sin post på justitiedepartementets anti-korruptionsenhet och har sedan mordet gått under jorden.

De två samtalen om sammanlagt sju minuter skedde 04.03 och 04.20 den 7 juli, bara timmar efter mordet på Moise. GPS-koordinater från Badios telefon påstås visa att han vid tillfället befann sig i närheten av presidentens residens.

Även om Badio skulle vara inblandad i mordet anses han bara vara en springpojke för den eller de som finansierade dådet.

Henry har vägrat att inställa sig till förhör för att förklara de aktuella telefonsamtalen.

I stället sparkade han med omedelbar verkan åklagare Claude.

Dog under oklara omständigheter

En ny riksåklagare svors in redan i går. Även domaren i målet är relativt ny sedan den förre avsagt sig uppdraget av ”personliga skäl” sedan en av hans närmaste medarbetare dött under oklara omständigheter.

Det är inte lätt att skilja på onda och goda i Haiti, ett land där nästan alla på ledande positioner verkar tänka mer på sin personliga vinning än på landets bästa.

Haiti har länge befunnit sig i djup ekonomisk och politisk kris.

Den sparkade åklagaren anklagas för att representera de krafter som försöker stoppa det maktskifte som premiärminister Ariel Henry är på väg att genomföra. Han vill sparka många av de som var ministrar under president Moïse och ersätta dem med en samlingsregering där oppositionen ingår.

Skulle Henry visa sig vara inblandad i mordet blir det väldigt pinsamt för USA och EU som ställt sig bakom honom som en övergångsfigur i väntan på nästa val som sannolikt inte kommer att kunna hållas förrän någon gång nästa år.

44 personer sitter häktade misstänkta för inbladning i mordet på presidenten. Omkring hälften av dessa är före detta soldater från den colombianska armén. Men där finns också poliser som skötte bevakningen och säkerheten kring presidentens bostad.

Jovenel Moïse var Haitis president 2017–2021. I somras sköts han till döds i sitt hem.

De colombianska legosoldaterna verkar ha genomfört mordet men med hjälp av element inom den haitiska polisen.

Men trots att över två månader gått sedan mordet och de haitiska myndigheterna fått hjälp av amerikanska FBI så finns det ännu inga otvetydiga bevis för vem som beordrade mordet.

Bara en gnagande känsla av att de ansvariga kommer att gå fria medan fattigdomen på Haiti fördjupas.

Följ ämnen i artikeln