Att gå på Elle-galan är ingen rättighet, Ebba

Ebba Busch portades från Elle-galan. Här framför ryska ambassaden.

Jag var på Elle-galan i fredags.

Det är en fest för människor som jobbar med mode eller syns i media, en tillställning angelägen bara för dem som är inbjudna och har lust att gå. Därför är det inte konstigt om du varken känner till festen eller bryr dig om den.

Men de senaste dagarna har intresset för modemagasinets prisutdelning varit större än någonsin. Allt för att Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, först var på bjuden på galan men sen inte längre var det.

Hon fick inbjudan indragen efter att tidningens redaktion beslutat att partiledarens kommentarer i Ekots lördagsintervju häromveckan inte funkade med tidningens värdegrund.

I intervjun sa Busch bland annat att svensk polisledning var skyldiga att ge svar på varför polisen inte skjutit skarpt under kravallerna som uppstod när den danska rasisten Rasmus Paludan, som också är känd för olämpliga chattar med barn, bränt koranen.

 

Varför Busch var bjuden på galan från allra första början går såklart att fråga sig. Men eftersom hon är den partiledare som bäst lyckats med sin närvaro på sociala medier och som dessutom ser ut som den ondskefulla men snygga mamman i en amerikansk high school-film från 2010, i vilken hon vill tvinga sin alternativa dotter att bli populär, är en inbjudan inte konstig. Elle är ett internationellt modemagasin, inte en politisk pamflett.

Att tidningen trots detta beslutade sig för att dra tillbaka Busch inbjudan säger något om hur fucked up Busch uttalande var. Inte ens modebranschen, internationellt känd för att premiera yttre skönhet, kände att Busch närvaro gick att försvara.

 

Busch har själv inte sagt så mycket om sin indragna inbjudan. Men på andra fronter jobbar hennes vänner och partikamrater övertid för att skapa sympatier för Busch, som under lite för lång tid framstått som en våldsbejakande mobbare och som nu istället kan dra nytta av att själv framstå som utsatt och mobbad.

Influencern Anitha Clemence, som skulle vara Buschs sällskap, sa till Aftonbladet att Busch kände sig ledsen. Särskilt eftersom hon, som en ansvarstagande person, till ingen nytta bokat upp sin frisörs fredag.

Inte sedan Miljöpartiets Åsa Romson grät över sitt partis egna flyktingpolitik har politiska tårar varit så intetsägande. Ebba sa att polisen borde skjuta i en folkmassa? Vem fan bryr sig om hon blir ledsen över att inte få gå på stockholmarnas egna firmafest?

Clemence sa också att Busch påstått att Kakan Hermansson, som ledde galan, skulle ha vägrat att göra sitt jobb om Busch dök upp. Elle har mer än en gång tillbakavisat detta.
Beslutet att dra tillbaka inbjudan var taget bara av redaktionen. Kanske skyllde Busch på Kakan när hon berättade för folk att hon inte längre var välkommen, för att hon är en bättre skurk?

 

På ett sätt fattar jag precis vad Busch går igenom. När jag gick i skolan var jag själv mycket sällan bjuden till saker. Men det enda man då har kvar är sin stolthet. Man ber inte sina föräldrar eller kompisar att ringa värdinnan för att berätta vilket misstag de begått.

I stället låtsas man att man aldrig ens ville gå på deras dumma fest.

Att gå på Elle-galan är ingen rättighet, Ebba. Inte ens om man är snygg och har köpt en outfit.
Att inte bli skjuten hipp som happ av polis är däremot det, åtminstone tills KD får sin vilja igenom.