Pressträffen om religiösa friskolor blev en begravning

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom på pressträffen under fredagen.

En presskonferens med skolminister Lina Axelsson Kihlblom i dag utvecklades till en av de där begravningsakterna som endast politiken bjuder på.

Det visade sig nämligen att den heta potatisen om förbud mot nyetableringar av religiösa friskolor ska kylas ner och serveras senare, oklart dock när.

Regeringen är ju redan tillräckligt ansatt av oppositionen om pandemi och gängmord och vem som helst begriper att det sista en sargad socialdemokrati just nu behöver är att ha Svenska kyrkan, Judiska centralrådet och andra ilskna organisationer efter sig.

På videolänk klockan 13 i dag gjorde den färska skolministern Lina Axelsson Kihlblom sitt första viktiga framträdande som statsråd.

Det ska petas i paragraferna i skollagen och ställas tydligare krav på den som vill starta en skola med konfessionella inslag.

På tiden, inte minst med tanke på att exempelvis Säpo har larmat om det har förekommit kopplingar mellan skolverksamhet och våldsdyrkande extremistmiljöer.

En förändring är att det i ansökan om att bedriva sådan verksamhet tydligt ska anges om den ska ha en religiös inriktning.

Dessutom ska skolinspektion och kommuner få rätt att begära ut fler uppgifter från belastningsregistret än vad som för närvarande är fallet.

– Tillståndsmyndigheterna saknar i dag uppgifter om terrorism, sade ministern olycksbådande och dramatiskt.

Förändringen är säkerligen behövlig, men det är ju inte som att risken är överhängande för att en Akilov medelst skolor ska börja indoktrinera våra barn.

Ytterligare en nyhet är att den som i sociala medier uttryckt stöd för extremism kan få tummen ner på sin ansökan.

Jag misstänker att den folkliga acceptansen är stor för att figurer som hyllar mördarsekten IS och självmordsbombare som blir martyrer hålls långt från alla former av utbildningsverksamhet.

Det är nu ingen slump att jag nämnde just islamistisk extremism.

De nya lagarna tar nämligen sikte på muslimska skolor. Räck upp handen, den som i Sverige hittar exempelvis en kristen eller judisk skola som förknippas med ytterlighetsideologier som förespråkar våld.

Men att de nya paragraferna är designade för just muslimer går naturligtvis inte att erkänna.

En sådan lag skulle stå i konflikt med grundlagen och sannolikt smälta snabbare än en smörklick i en masugn i Europadomstolen.

Vad händer då med löftet att stoppa nyetablering av alla religiösa friskolor? Ett löfte som socialdemokraterna trots allt gick till val med 2018?

Axelsson Kihlblom påpekade att det saknas majoritet i riksdagen för ett förbud, men att partierna i januariavtalet enades om att utreda frågan.

Så har också gjorts. Problemet är att remissinstanser har morrat och skällt och hänvisat till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Men ministern har inte gett upp. Frågan bereds just nu och ett skarpt förslag kommer att läggas.

När då, undrade en reporter på TT listigt.

Axelsson Kihlblom svarade kryptiskt att hon inte vet, men gaskade snabbt upp sig och förklarade att detta ”måste tas steg för steg”.

Att nästa steg tas först på andra sidan valet är inte en alltför djärv gissning.

Kristna måste få starta skolor! Det stridsropet vill inte regeringen bjuda moderater och kristdemokrater på då väljarna ska övertygas på gator och torg.

Normalt lägger regeringen inte lagförslag en fredag eftermiddag.

Redaktionerna är på väg ner i tempo. Sannolikheten för uppmärksamhet och genomslag minskar.

Men då en fråga ska begravas är tidpunkten i själva verket ypperlig.

Följ ämnen i artikeln