Äldre är inte dagisbarn – i vissa lägen SKA vi dricka läsk

Gislaveds kommun kom med besked om läskstopp på äldreboenden under förra veckan.

Det måste bli ett slut på mästrandet och förminskandet av äldre.

Låt oss dricka läsk.

Sluta behandla äldre sämre än livstidsdömda mördare.

I Gislaved har en nytillträdd kostchef tagit bort läsken på äldreboendena. När en livsmedelshandlare skänkte 480 liter sa kostchefen att den skulle slängas.

Kostchefen säger i Värnamo Nyheter att läsken ”tillför ingen kvalitet för våra äldre”. Att man tycker mer och mer om sött när man blir äldre anser hon är ett argument MOT att servera söta saker på äldreboenden. Hon vill ”skilja på vardag och fest”.

 

I Sverige har vi principen att man ska bo kvar i sitt hem så länge som möjligt. De som får plats på ett äldreboende är därför oftast mycket gamla, dementa eller multisjuka. Var femte dör inom en månad.

En mycket gammal, dement och multisjuk person med kort tid kvar i livet behöver inte skilja på vardag och fest. Om den personen kan få festkänsla av ett glas läsk ska den få det. Varje dag.

Så all heder till den livsmedelshandlare som körde ut läsk som en gåva till de äldre.

Kostchefen gick då ut i Radio Jönköping och sa hon utgår från att den skänkta läsken slängs. ”Det blir en extra kostnad för Gislaveds kommun att transportera bort den”.

Kommunalrådet (C) sa att i stället för läsk ska kommunen satsa på ”god och bra mat till våra äldre”.

God och bra mat borde de ha fått redan tidigare. Och ”våra äldre” är ett överlägset, nedvärderande uttryck som inte får användas av myndighetspersoner.

Sanningen är att läsk kan vara viktigt för äldre.

 

Under rubriken ”Tips för att öka aptiten hos äldre” på 1177 Vårdguiden står att den som har fått minskad aptit på grund av ålder riskerar vätskebrist. Då rekommenderas ”juice, saft, öl, läsk eller en annan dryck som ger energi”.

Läs gärna det en gång till.

Äldre är inte dagisbarn. Vi SKA i vissa lägen dricka läsk.

Socialstyrelsen rekommenderar läsk till äldre för att förhindra fallolyckor. Under rubriken ”Bra att tänka på om mat” skriver de att äldre med minskad aptit ska tänka på att välja ”drycker som till exempel mjölk, juice eller sötad dryck om aptiten blir sämre eller vikten minskar”.

När det är dags för mig att flytta in på ett särskilt boende för äldre är det minsta jag kräver en Donald Trump-knapp på rummet.

Alltså när jag trycker på den, så kommer det någon med ett glas Coca-Cola. Precis som Trump, 74, hade det i Ovala rummet i Vita huset.

Tänk att bli inspärrad på ett säbo i en pandemi, med besöksförbud, utan tillgång till läsk. Vilken mardröm. 

Det får mig att tänka på Annika Östberg, som jag besökte på kvinnofängelset i Kalifornien där hon satt dömd till livstid för medhjälp till mord.

Så fort jag kom in i besöksrummet, innan vi hann säga något annat, bad hon mig köpa läsk i automaten. Det var hennes enda sätt att komma över Seven Up.

Hon fick behålla flaskorna. Hade hon bott på ett äldreboende i Gislaved hade kostchefen tagit dem och kört dem till tippen.

Ska en äldre person verkligen ha svårare att komma över läsk än en livstidsdömd mördare?

 

Fängelset California institution for women, där Annika Östberg avtjänade större delen av sitt straff.


Får du läsk på ditt äldreboende? Mejla mig om hur du eller din anhöriga har det med mat och dryck på ditt särskilda boende för äldre. Jag vill veta mer om tillvaron där.
I Gislaved har kostchefen bestämt att ”läskkonsumtionen på boendena ska begränsas till årets storhelger”. Vem definierar vad som är storhelg? Jag kanske hatar julmust men vill ta en cola när Bajen slagit AIK.
Kommunstyrelsens ordförande (C) säger att hon ska ”verka för att ändra det här beslutet”. Och läsken har inte slängts. Men det går inte att sudda ut den vedervärdiga syn på äldre som visats upp i Gislaved.

Följ ämnen i artikeln