Fem punkter om omröstningen

Ännu en gång har Sverige nuddat vid en regeringskris. Med en röst kort misslyckades oppositionen med att fälla justitieminister Morgan Johansson i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Det här behöver du veta om dagen som gått:

Följ ämnen
Nato
Morgan Johansson efter misstroendeomröstningen.

1. Röstresultatet

Inte ens en enad opposition samlar de 175 röster som krävs för att fälla en minister i en misstroendevotering. Med sina 174 röster för att fälla fick Morgan Johansson sitta kvar. Däremot visade voteringslistorna att den sköra parlamentariska tråd som den här regeringen hänger på. In i det sista gav den politiska vilden Amineh Kakabaveh inte ett rakt svar på vad hon skulle göra med sin avgörande röst. Hon valde sedan att lägga ner den.

2. Många hård ord, men vems fel är krisen?

De senaste dagarna har moderata politiker kallat justitieministern för ”kanalje”. Partiledaren Ulf Kristersson har beskrivit Magdalenas Anderssons uppträdande som ”ovärdigt en svensk statsminister” och att Andersson visar på maktens arrogans.

Magdalena Andersson har kallat oppositionsledaren oansvarig och meddelade argt att hela regeringen avgår om Morgan Johansson skulle röstats bort. Sen tog Andersson med Annie Lööf på en utflykt till ett besökande amerikansk krigsskepp för att Kristersson inte förtjänade att följa med, enligt statsministern.

Misstroendeomröstningen väcktes av Sverigedemokraterna. Det hade inte blivit en politisk kris om inte Moderater, KD och L ställt sig bakom misstroendet. Men det finns inte heller något som säger att en hel regering måste avgå för att en justitieminister tvingas avgå.

Båda sidorna har spelat med i det politiska spelet och höjt tonläget.

3. En turbulent politisk tid

Det vi bevittnat är i stort sett en summering av den turbulenta politiska tid som rått den här mandatperioden. Det är en historiskt svag regering som vilar på en rösts övervikt i riksdagen och som har ett stökigt regeringsunderlag där utslagsrösten i slutet av den här mandatperioden hänger på en politisk vilde.

För att det ska bli en stabil regering som får igenom sin politik genom riksdagen behövs en majoritetsregering efter nästa val. Det här var en sista påminnelse om detta.

4. Nato

Bilden av hur det här kan påverka Sveriges väg in i Nato skiljer sig mellan oppositionen och regeringen. Regeringen menar att misstroendeomröstningen och den politiska instabilitet det skapar i en osäker tid skulle kunna skada processen.

Oppositionen menar att Socialdemokraternas förhandlingar med Amineh Kakabaveh är ett större problem i Natoprocessen då Kakabaveh är ett rött skynke för Turkiet.

Nu är vi tillbaka på ruta ett - Morgan Johansson är fortfarande justitieminister och Amineh Kakabaveh har inte fått igenom ytterligare krav. Ingenting har egentligen hänt politiskt förutom att tonläget höjts rejält mellan regeringen och oppositionen.

5. Dagens muntraste ögonblick

Mest bjöd dagen på bistra miner i riksdagen, men både Morgan Johansson och Magdalena Andersson kluckade av skratt när Miljöpartiets Annika Hirvonen jämförde Ulf Kristersson med Emils pappa i sin röstförklaring. Johansson och Andersson tittade på varandra och skrattade när Hirvonen beskrev hur Kristersson, likt Emils pappa, argt springer efter Sverigedemokraterna.